Sikkasztás bűntette és információs adat megsértésének bűntette miatt emelt vádat a Balassagyarmati Járási Ügyészség egy 60 éves Nógrád megyei nővel szemben, aki négy hónap alatt kétmillió forintot tulajdonított el a munkahelyén rábízott pénzből.

A vád szerint a nő több mint negyven éve dolgozott könyvelőként egy gazdasági társaságnál, ahol a pénztárral kapcsolatos feladatok ellátása is munkakörébe tartozott. Fő feladatát a pénztárban tartott pénz és értékek kezelése, megőrzése, a nyilvántartások és elszámolások előírásszerű vezetése képezte. A pénzmozgások bizonylatolását azok megtörténtével egyidőben számítógépes rendszerben kellett rögzítenie.

A vádlott 2018 tavaszán több részletben a házipénztárból jogtalanul eltulajdonított kétmillió forintot. A cselekményét oly módon leplezte, hogy a cég információs rendszerében a pénztári napló ellenőrzéssel és főkönyvelői jóváhagyással lezárt adatait jogosulatlanul megváltoztatta, számítógépén fiktív gazdasági eseményekről, fizetéselőlegek folyósításáról valótlan tartalmú elektronikus bizonylatokat állított ki, és azok adatait visszamenőleg a pénztári naplóban rögzítette, továbbá azokhoz elektronikus kiadási pénztárbizonylatokat is készített.

A vádlott által okozott hiányt a gazdasági társaság főkönyvelője utólagos ellenőrzés keretében észlelte.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség a büntetlen előéletű elkövetővel szemben végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását, valamint az okozott kár megfizetésére kötelezését indítványozta vádiratában.