Salgótarjáni és balassagyarmati nőiszabó-tanulók, valamint az SSzC Borbély Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, illetve a Szondi György Szakgimnázium és szakközépiskola tanárai, szakoktatói közül többen is önként beszállnak a tömeges megbetegedések elkerülése és a járvány lassítása érdekében kifejtett küzdelembe.

A Salgótarjáni Szakképzési Centrum kancellárja, Gembiczki Ferenc elmondta: a salgótarjáni nőiszabó tanulók a gyakorlati kötelezettségeiket tanulószerződéssel külsős vállalkozásoknál, így például a kazári divatipari cégnél teljesítik, ahol már javában zajlik a maszkgyártás.

A balassagyarmati iskolai tanműhelyben a gyártásra megkezdődtek az előkészületek, várhatóan kedden kezdenek, jelenleg a megfelelő minőségű alapanyagok beszerzése zajlik. Az SSzC salgótarjáni tanműhelyét is a napokban megnyitják, amint meglesz az a tizenöt önkéntes varrónő, akiket a város önkormányzata is toboroz, hogy közreműködjenek ezzel védőmaszkok varrásával a védekezésben.

A tömeges megbetegedések elkerülése és a járvány lassítása érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) is maszkok előállításában kérte a Szakképzési Centrumok együttműködését – jelentette be hétfőn az ITM.

A minisztérium a textil szájmaszkok gyártására kérte a szükséges eszközökkel, szaktudással rendelkező szakképző intézményeit. A végzős vagy felnőttoktatásban részt vevő tanulók, ha a megfelelő gépek birtokában ezt otthoni körülmények között vállalni tudják, gyakorlatként maszkokat állíthatnak elő. A kezdeményezéshez gyakorlati oktatás keretén belül olyanok is csatlakozhatnak, akik a tömegközlekedés igénybevétele nélkül el tudnak jutni a tanműhelyekbe varrni.

Jelenleg 15 centrumban készülnek védőmaszkok a szakoktatók, diákok és önkéntesek bevonásával, elsősorban otthon vagy kiscsoportokban, az elővigyázatossági intézkedések betartásával. Több iskolában zajlik az előkészítés és az alapanyagok beszerzése, a Karcagi, Pécsi, Székesfehérvári, Szerencsi és Váci Szakképzési Centrum már megnyitotta tanműhelyeit erre a célra. Az elsődleges cél a helyi, települési igények kiszolgálása, az adott város vagy térség kórházainak, szociális intézményeinek, idősotthonainak ellátása – olvasható a közleményben.

Az összefogás jegyében a minisztérium felkarolta és a fenntartásában lévő szakképzési intézmények figyelmébe ajánlotta a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum kezdeményezését. A javaslat szerint az intézmények felkeresik azokat a nyugdíjas munkatársakat, akiknek fokozott veszélyeztetettségük miatt nem tanácsos otthonról kimozdulniuk. Felmérik a segítségnyújtásra vonatkozó igényeket, és ha szükséges, a szolgálati járművekkel helyettük bevásárolnak vagy kiváltják a gyógyszereiket. Az ITM minden kezdeményezést bátorít a szakképzésben is, amely a járvány elleni védekezést erősíti, az idősek segítését szolgálja – írta közleményében az ITM.