A Balassagyarmati Járási Ügyészség megrovásban részesítette azt a fiatalt, aki 2019-ben a tanév végén bizonyítványában az érdemjegyeit meghamisította.

A tizenhét éves lány, aki egy Nógrád megyei középiskola tanulója volt, a 2018/2019-es tanév végén kiosztott bizonyítványában szereplő osztályzatainak egy részével nem volt elégedett, így elhatározta, hogy néhányat eggyel jobbra javít. A bizonyítványból a még üres 14. oldalt ráragasztotta a 2018/2019. tanévben elért érdemjegyeit tartalmazó 6. oldalra, majd az üres oldalt az adataival kitöltötte, és a törzslapján szereplő eredményekhez képest a tartalmát úgy változtatta meg, hogy angol és matematika tárgyakból a közepes érdemjegyet jóra, a történelemből kapott elégséges érdemjegyet pedig közepesre módosította.

A szülők a hamisítást nem vették észre, a diáklány osztályfőnöke pedig a módosításokat 2019 szeptemberében észlelte.

A fiatalkorú gyanúsított cselekménye közokirat-hamisítás bűntettének megállapítására alkalmas.

A lány a bűncselekmény elkövetését beismerte, azt megbánta. Erre tekintettel a Balassagyarmati Járási Ügyészség úgy ítélte meg, hogy vele szemben büntetés kiszabása vagy más intézkedés alkalmazása nem szükséges, ezért megrovásban részesítette őt. Az ügyészség a cselekmény helytelenítése mellett arra is felszólította, hogy a jövőben tartózkodjon bűncselekmények elkövetésétől, mert ellenkező esetben a hatóságok bírósági felelősségre vonását fogják kezdeményezni.

A lány tehát elkerülte a bírósági felelősségre vonást, ami a bíróság tehermentesítését is szolgálta, mert annak nem kellett lefolytatnia a csekély tárgyi súlyú ügy miatt a büntetőeljárást, továbbá a bűncselekmény felfedezését követően rövid időn belül a fiatal felelősségre vonása megtörtént.