A Balassagyarmati Járási Ügyészség közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat egy hetvenkét éves, Nógrád megyei férfival szemben, aki előzés közben elsodort egy motorkerékpárost.

A vád szerint a férfi 2019. október 25-én reggel Diósjenő lakott területén Nógrád irányából a faluközpont irányába vezette tehergépkocsiját, kifogástalan nappali látási viszonyok mellett. Az út mindkét irányban egy-egy sávból áll, vonalvezetése egyenes, sík jellegénél fogva jól belátható.

A vádlott utolérte az előtte a forgalmi sáv külső harmadában haladó segédmotoros kerékpárost, így elhatározta, hogy megelőzi. Az előzés során részben ugyan áttért a menetiránya szerint bal oldali forgalmi sávba, azonban nem tartott kellő oldaltávolságot az előzött jármű mellett, ennek következtében a tehergépkocsi jobb első sarokrészével a segédmotoros kerékpár hátsó részének ütközött. A motoros felborult, teste az úttestre csapódott és nyolc napon túl gyógyuló csonttöréses sérüléseket szenvedett.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség a vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabását és – mivel a baleset körülményei miatt elrendelt pályaalkalmassági vizsgálat a biztonságos járművezetésre alkalmatlannak találta őt – a közúti járművezetéstől végleges hatállyal történő eltiltását indítványozta vádiratában.