Lopás vétsége miatt emelt vádat a Balassagyarmati Járási Ügyészség egy 19 éves Nógrád megyei férfival szemben, aki alvó apja ágya mellől lopta el annak pénzét.

A vád szerint a fiatal férfi korábban közös háztartásban élt apjával, azonban kapcsolatuk megromlott, ezért a vádlott el is költözött tőle.

Tavaly augusztusban a vádlott meglátogatta édesapját azért, hogy tőle pénzt kérjen, azonban az nem adott neki pénzt és a házból is elküldte. A vádlott ekkor elhagyta az ingatlant, azonban az éjszakai órákban visszatért oda. Az ajtót a sértett nem zárta kulcsra, így a vádlott akadálytalanul bejutott a házban, ahol a sértett ágya mellett lévő pénztárcából elvett 28 500 forintot, amit a későbbiekben elköltött.

A sértett az eljárás során magánindítvány terjesztett elő, azaz kérte a fia megbüntetését a sérelmére elkövetett bűncselekmény miatt. A Büntető Törvénykönyv alapján ugyanis a vagyon elleni bűncselekmények nagy része – köztük a lopás – esetén az elkövető csak magánindítványra büntethető, ha a sértett a hozzátartozója.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség a vádlottal szemben közérdekű munka kiszabását, valamint az okozott kár megtérítését indítványozta vádiratában.