Őserő után Örökifjú: egy hét múlva jelenik meg a Stula Rock második albuma, ebből az alkalomból váltottunk néhány szót Horváth Ádámmal, a banda balassagyarmati dobosával, aki a dalok többségét jó szokásához híven szerzőként is jegyzi.

Milyen siker kísérte a 2018-as bemutatkozó lemezt?

Az Őserő a mi szintünkön sikeres volt, ezer darabot nyomott ki belőle a kiadónk, a Hammer/Edge Records, és a jó része már el is fogyott! Az első dal, amit közzétettünk – a Ha látnád magad – már 180 ezer felett jár a youtube-on.

Jövő héten pedig érkezik az új anyag.

A tavalyi év folyamán készült el, és április 17-én kerül kereskedelmi forgalomba, Örökifjú címmel.

Hogyan zajlottak a munkálatok?

Az Őserő lemeznél csaltam kicsit, csak a felét kellett 2017-ben megírni, a 10 dalból 5 már korábban elkészült. A régebbi dalaimat rászabtam Stulára, áthangszereltük, és újra felvettünk hozzá mindent. A második albumhoz csak az Egy új kezdet című, 2008-ban íródott dalom lett ilyen „riszájkling”, tehát újrahasznosított. Azt duettben énekeljük ketten Stulával, a lemez legvégén. A többi vadonatúj nóta. Így kicsit több időbe is telt a lemez megírása, és mivel annyira jóra, kerekre akartam, nem kötöttem kompromisszumot magammal sem. A készítése közben legalább 5 teljesen megírt, és számtalan félkész dal ment a kukába. Volt, ahol a szöveggel nem voltam elégedett, volt, ahol erős a zenei alap, a szöveg is jó volt önmagában, de hangulatilag nem passzoltak. Volt, ahol a dal stílusa nem illett a többihez. Ezek a dalok, szövegek majd a harmadik lemezen lesznek rajta, vagy örök időkre a fiókban maradnak, hahaha. A második lemezen is én írtam mind a 11 dal szövegét, és 7 dal zenéjét. Hozott dalt illetve dalötletet Stula, Vigyinszki Máté, és Zsigmond Albert billentyűs is. A studiómunka ismét nálam zajlott, Gyarmaton, a keverés ezúttal Fábián Zoltán ’Fábi’ munkája. Ő a váci Jerico, Wellington, Age Of Nemesis kiváló gitárosa, és a Kormorán koncert-hangmérnöke.

Érdemes még CD-t kiadni?

Érdemes. A CD mára egy ajándéktárgy lett. Egy hangos képeslap. A rock-világban túlnyomó részt nem a telefonhoz nőtt 20 év körüliek a rajongók manapság, a régebbi, örökifjú generáció pedig szereti, ha van tárgyi emléke is a szeretett zenekarától. Ezért is van, hogy az amúgy töredék büdzséből gazdálkodó rock-zenekarok előkelőbb helyezést érnek el a lemezeladási listákon, mint az indokolatlanul felhájpolt pop-sztárok, és Petőfi rádió-kompatibilis, egészségtelen mértékben tolt/simogatott művészek. A lemez készítését a kiadónk finanszírozza, a stúdiómunka nálam készült, így ingyenes volt, a keverést pedig saját zsebből fizetjük.

Hogyan tovább, bár a jelenlegi helyzetben maga a kérdés is elég pofátlan…

Ilyet nem illik mondani, de tudjuk, hogy egy jó lemezt hozunk ki, így, ha lemegy ez az őrület, reméljük, hogy tudunk vele szintet lépni! A szép nő című lemez-előzetes dalunk szöveges videója ugyanolyan dinamikával terjed a világhálón, mint a Ha látnád magad annak idején. Úgyhogy bizakodóak vagyunk. Nyilván sokkol minket is a lekötött koncertek eltörlése, de muszáj pozitívnak maradni, különben belehülyülünk!

Jövőkép? 

Előre menekülünk. Régóta terveztünk egy teljesen akusztikus lemezt elkészíteni, az első két album slágeresebb dalai áthangszerelve, és néhány új nóta lesz rajta. Semmi kesergés, semmi ballada-gyűjtemény, ugyanúgy lendületes album lesz! Mivel, mi is szigorúan betartjuk, hogy itthon maradunk, így most online file-küldözgetéssel készül. Sajnos, bőven van időnk ezzel is foglalkozni. Stula’kusztik a munkacíme, és jövő év elején tervezzük megjelentetni. Télen lesznek akusztikus koncertjeink is. Közben, a fent említett lemaradt rockosabb dalokon is dolgozok, és emellett online stúdiózok, tanítok.

Hangulat? Erő? Hit? 

Napról napra más. A pénz és eljövendő esetleges hiánya zavar a legjobban. De szerintem ezzel nagyon sokan így vagyunk. Itt a tavasz, ki van tűzve az elmúlt másfél-két évnyi munkám gyümölcsének szürete, és nem tudjuk megtámogatni koncertekkel… Nagyon úgy néz ki, hogy a nyár is borul. A művészvilág tagjai szerintem tömegesen esnek depresszióba. Próbálok sokat mozogni, például napi minimum 50 fekvőtámaszt nyomok, nyárra 200 a napi terv. Az uszoda bezárt, ahová heti 2-3 alkalommal jártam, így most biciklizünk, ilyen „hülye pótcselekvésekkel” ütjük el a kedvesemmel az időnket. Próbálom az önkéntes karantént kimaxolni, aztán majd meglátjuk!

(szilágyi)