Az önkormányzat 2017-ben új díjat alapított: a Fiatal Példakép elismerés azoknak a Balassagyarmaton élő 16-35 év közötti személyiségeknek vagy vállalkozásoknak adományozható, akik Gyarmaton érnek el kimagasló eredményeket, vagy innen elszármazva országosan vagy nemzetközileg elismert tevékenységet végeznek. Példájuk mintaként szolgál a helyi ifjúságnak, mert azt bizonyítják, hogy egy kisvárosban is megtalálhatja a számításait egy fiatal. Az idén hárman részesültek az elismerésben: Hering Dominika gyógyszertári szakasszisztens, lábteniszező, Magyar Valentin zongoraművész és Pintér Ádám labdarúgó. Ezúttal Hering  Dominikával beszélgettünk.

Azért még mostanság is felkapja az ember a fejét, mikor azt hallja-olvassa, hogy egy lány lábtengózik. Hogyan kezdődött?

Általános iskolában, második osztályos voltam, amikor elkezdtem foci edzésre járni. Taskó András tanár úr volt a testnevelő tanárom, később az osztályfőnököm is, akinek a biztatására próbáltam ki a lábteniszt hetedik osztályban, ami nagyon megtetszett és megtanultam a sportág alapjait.

Az első jelentősebb sikered 2009-ben volt, diákolimpia, párosban 2., hármasban 1. lettél – erre hogyan emlékszel? Ezután már biztos voltál abban, hogy ez a te sportágad?

A diákolimpián párosban kikaptunk a dorogi lányok ellen, de hármasban sikerült nyernünk ellenük. Ezután szerettem volna tovább fejlődni és további sikereket elérni ebben a sportágban. Későbbiekben sikerült bekerülnöm a Magyar Lábtenisz Válogatottba.

2013-ban Montreálban, a Világkupán hármasban 3. lettél, aztán az EB-n párosban aranyérmet szereztél.

A kanadaiak meghívására vettünk részt ezen a viadalon, ami óriási élményt jelentett, mind a szervezés, mind a játék szempontjából gyönyörű környezetben. Nagyon tetszett az, hogy nagyszámú közönség előtt játszhattunk. Voltak Kanadában élő magyarok, akik nekünk szurkoltak, ez nagyon jóleső érzéssel töltött el és a mérkőzések után még autogramot is osztogattunk és a helyi tévébe is bekerültünk. Ebben az évben volt Kassán az Európa-bajnokság, ahol párosban Európa-bajnoki címet szereztünk, ami fantasztikus élménnyel töltött el, hogy a dobogó legfelső fokán állhattunk és hallhattuk, ahogy a Magyar Himnusz nekünk szólt.

Két év múlva Kolozsváron a Világbajnokságon 2 második helyezést is elértél.

Sok ország képviseltette magát, szép helyen, színvonalas mérkőzéseket játszottunk. Eljutottunk egészen a döntőig, ahol a cseh csapat volt az ellenfelünk, akiktől vereséget szenvedtünk, hiszen egy nagyon rutinos, összeszokott csapat, így a dobogó második fokára állhattunk fel.

Legutóbb, 2 éve voltál a csehországi VB-n, ahol párosban 3. lettél – milyen emlékeid vannak erről?

– Jól szervezett Világbajnokság volt. Nagyon jó mérkőzésekkel, ahol a cseh és szlovák csapat is megelőzött minket, így a bronzérmet sikerült elhoznunk hármasban.

Mi a helyzet most a lábtengóban?

Már csak hobbi szinten játszok. A válogatott társaimmal nem tudom felvenni a versenyt, hiszen ők heti hármat edzenek megfelelő szakértelem mellett és folyamatosan játékban vannak, amire nekem sajnos nincs lehetőségem.

Munkádról is mesélj: miért szereted? 

Gyógyszerkiadói szakasszisztensként dolgozom a BENU Winkler gyógyszertárban, ahol nagyon családias a légkör, mindenki nagyon kedves és segítőkész. Azért szeretek ott dolgozni, mert sok emberen tudok segíteni.

Ha 10 év múlva beszélgetünk, mivel lennél elégedett?

Azzal, ha sikeres lennék a munkámban és lenne boldog családom.

(szilágyi)