Az önkormányzat 2017-ben új díjat alapított: a Fiatal Példakép elismerés azoknak a Balassagyarmaton élő 16-35 év közötti személyiségeknek vagy vállalkozásoknak adományozható, akik Gyarmaton érnek el kimagasló eredményeket, vagy innen elszármazva országosan vagy nemzetközileg elismert tevékenységet végeznek. Példájuk mintaként szolgál a helyi ifjúságnak, mert azt bizonyítják, hogy egy kisvárosban is megtalálhatja a számításait egy fiatal. Az idén hárman részesültek az elismerésben: Hering Dominika gyógyszertári szakasszisztens, lábteniszező, Magyar Valentin zongoraművész és Pintér Ádám labdarúgó. Ezúttal Magyar Valentint mutatjuk be.

A helyi közönség évek óta büszkén és örömmel szemlélheti kibontakozó tehetségét, az ország zenekedvelői a Virtuózok Komolyzenei Tehetségkutatóban ismerhették meg. Mára a szakma legnagyobbjai is számon tartják és figyelemmel kísérik hazánk egyik legígéretesebb tehetségének beérését.
Magyar Valentin jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem klasszikus zongora szakán folytatja tanulmányait. Visszatérő résztvevője több magas presztízsű fesztiválnak és kurzusnak. Hazai és külföldi pódiumok rendszeres fellépője, a közönség találkozhat vele például a MÜPA, a Klebersberg Kultúrkúria vagy a bécsi és a belgrádi Magyar Kulturális Intézet rendezvényein. Legutóbbi sikerét a Yamaha zongoraversenyen érte el, ahol a zsűri értékelése szerint egyértelmű győzelmet aratott. A mai sikerek, a látható eredmények a láthatatlanban gyökereznek.

„Ha nagyon visszamegyek az időben, akkor már az Anyukám hasában is volt dolgom a zenével. Ő akkoriban jazz-énekléssel foglalkozott. Mesélt nekem arról, hogy amikor fellépése volt, mindig abbahagytam a mozgolódást, mintha nagyon figyelnék. Úgy érzem, hogy a zene forrása valahol magában az emberben keresendő; hogy ezt inkább transzcendens vagy racionális értelemben vesszük, az már egyéni választás kérdése. De ha egy szót kellene mondanom arra, hogy mi a zene, akkor azt válaszolnám: kifejezés.”
A zenei tanulmányok 2006-ban kezdődtek a balassagyarmati Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában. Az első jelentős szakmai sikert a nyíregyházi XIII. Országos Zongoraverseny kiemelt első helyezése jelentette 2013-ban. Ugyanebben az évben kezdődött el a munka egy új mesterrel Budapesten. Két évvel később a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Rendkívüli Tehetségek Képzője lett a tanulás színtere.

„Két olyan tanárom volt, aki szakmai fejlődésem mellett nagyon nagy szerepet töltött be személyiségem fejlődésében is. Somogyvári Ildikónak és Eckhardt Gábornak ezért rendkívül hálás vagyok, nélkülük nem tartanék ott, ahol most vagyok. De a legnagyobb segítőm mindig az Édesanyám marad. Felbecsülhetetlen értékű áldozatot hoz azért, hogy töretlenül haladhassak előre a pályámon.”

Valentin első bemutatkozására 2018-ban került sor. Mozart d-moll zongoraversenyét az Anima Musicae kamarazenekarral a Zeneakadémia Nagytermében játszotta el. 2019-ben a Pesti Vigadó dísztermében Horváth Gábor vezénylésével, a Zuglói Filharmónia kíséretében adta elő Rachmaninoff Rapszódia egy Paganini témára című zongoraversenyét. Emellett rangos nemzetközi versenyeken (Velenje, Graz) születtek kiemelkedő eredmények. Mára számos sikeres előadást jegyez a 19 éves zongorista.

„Az egyik legemlékezetesebb hangversenyem Bicskén volt. Egy önálló Liszt estet-adtam, miközben Góth Miklós előadást tartott a művekről és Liszt Ferenc életéről. A koncert végén ráadásként eljátszottam a Dante szonátát, mely után a 150 fős közönség egyszerre felállt és úgy tapsolt. Úgy meghatódtam, hogy elsírtam magam. Sosem felejtem ezt az élményt.”

Valentin az egyetemi tanulmányok és fellépések mellett a Kamara Akadémia Egyesület mentorprogramjában hosszútávú együttműködést folytat több neves művésszel. Napi három-négy órát tölt a hangszer mellett, testi-lelki feltöltődésként úszni jár, pingpongozik, olvas, de remek időtöltésnek tartja a blattolást is. Kifejezetten érdekli a jazz, ezzel később mélyrehatóbban is szeretne majd foglalkozni.

„Most nagyon romantikus időszakomban vagyok, az elmúlt évben sok Rachmaninoff-ot játszottam, az elmúlt hónapokban pedig Brahms kezdett el érdekelni. Régóta dédelgetett álmom, hogy Rachmaninoff d-moll zongoraversenyét eljátszhassam, szerintem ez a mű nagyon sok szempontból az egyik legnagyobb kihívás, amivel egy művész találkozhat.”

Kanyó Kinga