Az önkormányzat 2017-ben új díjat alapított: a Fiatal Példakép elismerés azoknak a Balassagyarmaton élő 16-35 év közötti személyiségeknek vagy vállalkozásoknak adományozható, akik Gyarmaton érnek el kimagasló eredményeket, vagy innen elszármazva országosan vagy nemzetközileg elismert tevékenységet végeznek. Példájuk mintaként szolgál a helyi ifjúságnak, mert azt bizonyítják, hogy egy kisvárosban is megtalálhatja a számításait egy fiatal. Az idén hárman részesültek az elismerésben: Hering Dominika gyógyszertári szakasszisztens, lábteniszező, Magyar Valentin zongoraművész és Pintér Ádám labdarúgó. Ezúttal Pintér Ádámmal váltottunk szót.

A  2007-2008-as szezonban a legjobb 21 éven aluli játékosnak választottak hazánkban (Puskás Ferenc díj)  – az nagy elismerés volt, mit szólsz a mostani, szülővárosodtól kapott Fiatal Példakép elismeréshez?

Amit a pályafutásom elején kaptam elismerést,sosem felejtem el. Az az érzés, amikor a Puskás Díjat átvehettem egy hatalmas löket volt a karrieremben. Most, hogy ismét kapok egy kitüntetést,ráadásul a szülővárosomtól, megerősít abban,hogy valamit jól csináltam a karrierem során, és bízom benne,hogy valóban sok fiatal játékos példaképe tudok lenni,hiszen mindvégig erre törekedtem.

Jelenleg újra ott futballozol, ahol NB I-es játékos lettél, az MTK-ban, ha úgy tetszik a nevelőegyesületedben, hiszen az agárdi Sándor Károly Akadémián végeztél. Az MTK látott már jobb napokat, most az NB II-ben játszotok. Erős a csapat, sikerül feljutni az első osztályba?

Ebbe nem mennék bele, ne haragudj.

Több országban, több klubban játszottál, melyik volt a legkedvesebb?

Itt két országot említenék, amit a szívemben becsben őrzök és a legszebb élmények és emlékek kötnek hozzájuk, az egyik Spanyolország, még pedig azért, mert talán nem mindenki mondhatja el magáról,hogy a Bernabeu-ban nyerni tudott. Évről-évre testközelből és a saját bőrömön tapasztalva követni tudtam a korunk két legjobb játékosát,hogyan próbálnak egymás fölé nőni. A másik Németország, ahol bár másodosztályban játszottam,de olyan profizmus és légkör vette körbe a futballt,amiért érdemes volt annyit dolgozni és áldozatokat hozni.

A Fradi a legnépszerűbb honi klub, hogyan emlékszel az ottani évekre?

Meleg szívvel gondolok a Ferencvárosra, sikerült velük mindent megnyernünk egy éven belül és olyan történelmi csúcsokat döntöttünk meg, gondolok itt a fölényes bajnoki győzelmünkre, amit véleményem szerint jó darabig nem fog tudni megdönteni más klub.

Tagja voltál az utolsó nagy sikert elért magyar válogatottnak – 2016, EB – , fantasztikus élmény volt a szurkolóknak, hogyan emlékszel erre?

Ez életem egyik, ha nem a legnagyobb sikere. Ami akkoriban az Eb ideje alatt úrrá lett az egész országon, és talán először láttam hazánkat egy szívként dobbanni, felejthetetlen élmény volt. Örülök, hogy ez részben nekem is köszönhető.

A válogatottságról már lemondtál?

Nem. Egy sportolónak a hazájáért küzdeni mindig elismerés és hatalmas motiváció, hogy még többet hozz ki magadból.

Hogyan látod a jelenlegi válogatottat?

Remélem, sikerül ugyanazt a bravúrt elérnünk, amit négy éve és újra lázba hozni az országot.

Mintha elindult volna valami a magyar futballban, mennyi idő kell, hogy nemzetközileg is egyre jobban jegyezzenek minket?

Amennyiben egyre több világversenyen tudunk részt venni, abban az esetben felhívhatjuk magunkra a figyelmet, de e mellett hasonló sikerekre van szüksége a hazánknak, mint amit idén a Ferencváros elért.

Sokat látott-tapasztalt játékos vagy, szerinted miben kell erősödnie-változnia-fejlődnie a mai fiatal magyar futballistáknak, hogy komoly bajnokságokban is megállják a helyüket? 

Ez egy nagyon összetett kérdés, nehéz rá válaszolni, nem is szeretnék. Viszont, amit tanácsolnék a mai fiataloknak, hogy mindig adjanak bele mindent, hozzák meg az áldozatokat, mert megéri.

Milyen terveid vannak a labdarúgásban?

Mindig a fociban szeretnék maradni, tudatosan készülök a futball utáni életemre, ezért is rendelkezem már edzői licenc-szel. Életem a foci, ameddig tudom, csinálom.

(szilágyi)