A Balassagyarmati Járási Ügyészség által elrendelt közvetítői eljárás elérte célját, a lopás vétségét elkövető fiatalkorúak ugyanis megállapodtak a sértettel, így annak kára megtérült, a fiatalok pedig elkerülték a bírósági felelősségre vonást.

Az eljárás adatai szerint 2019 májusának egy reggelén egy nógrádi település buszmegállójában az egyik utas elpanaszolta ismerősének, hogy a háza bejárati ajtaján nem záródik az ablak, így fél, hogy valaki betörhet hozzájuk.

Ezt a beszélgetést egy ott álló fiú is hallotta, és elhatározta, hogy aznap nem iskolába megy: két, ugyancsak 15 illetve 16 éves társával elmentek a nő házához, ahol a valóban nyitott ablakon a két fiú bemászott, és amíg ők bent kutattak, a lány kint figyelt.

A fiúk a hálószobában találtak egy pénztárcát, melyből egy 20.000 Ft-os bankjegyet elvettek és távoztak is. A pénzt utóbb felváltották és elosztották, majd elköltötték.

A fiatalkorú gyanúsítottak cselekménye lopás vétségének megállapítására volt alkalmas, amelyet a fiúk társtettesként, a lány pedig bűnsegédként követett el.

A nyomozás során a törvénnyel korábban összeütközésben nem került gyanúsítottak a bűncselekmény elkövetését beismerték, azt megbánták és kérték az ügyben közvetítői eljárás lefolytatását, amihez a sértett is hozzájárult.

A közvetítői eljárást a Balassagyarmati Járási Ügyészség elrendelte. A közvetítő, a Nógrád Megyei Kormányhivatal pártfogó felügyelője a mediációs eljárást eredményesen lefolytatta: a gyanúsítottak bocsánatot kértek a sértettől és az okozott kárt visszafizették, a sértett pedig kijelentette, hogy megbocsátott nekik és az ügyet lezártnak tekinti.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség ezek után a bűncselekménnyel okozott sérelmet jóvá tevő fiatalkorúakkal szemben az eljárást – tevékeny megbánás címén – megszüntette.