A Salgótarjáni Járási Ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat azzal az 55 éves Nógrád megyei férfivel szemben, aki ittas állapotban bántalmazott egy kórházi orvost.

A vádlott 2019. július 8-án a délutáni órákban otthonában rosszul lett, mentőt hívott, akik a salgótarjáni kórházba szállították.

Az ittas férfi egy idő után a várakozási idő elhúzódásán felháborodva belekötött a váróhelyiségben fehér orvosi köpenyt viselő, a nyakában sztetoszkópot és orvosi pecsétnyomót is hordó sértettbe, a kórház belgyógyász szakorvosába, aki a sürgősségi egészségügyi szakellátással összefüggésben tartózkodott munkavégzése helyén.

Az orvos megpróbálta megnyugtatni, elmondta neki, hogy a sürgősségi ellátás nem érkezési sorrendben, hanem a betegek állapotának súlyossága szerint történik, és közölte vele azt is, hogy ő maga jóval a munkaideje lejártát követően még mindig dolgozik, olyan sok a várakozó beteg.

A vádlott ekkor azonban az orvos tájékoztatásával mit sem törődve váratlanul ököllel állon ütötte őt.

Mivel a többi egészségügyi dolgozóhoz hasonlóan a feladatát ellátó orvost is fokozott védelemben részesíti a törvény, a férfi cselekménye – akár öt év szabadságvesztéssel is büntetendő – közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettének minősül.

Az ügyészség vádiratában a vádlottal szemben – aki erőszakos bűncselekményt még soha nem követett el – végrehajtásában hosszú időtartamra felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.