A Balassagyarmati Járási Ügyészség három Nógrád megyei fiatal és felnőtt korú társuk bűnügyi felügyeletének elrendelésére tett indítványt, akik húsvéthétfőn lakóhelyükön erőszakkal elvették egy fiú locsolópénzét.

A gyanú szerint az elkövetők 2020. április 13-án 15 óra körül előzetes megbeszélést követően megállapodtak abban, hogy felkutatják a sértettet és tőle pénzt szereznek, mert úgy tudták, hogy a 14 éves fiúnál locsolkodásból származó készpénz van.

Amikor az utcán gyalogosan közlekedő fiút meglátták, körbevették őt, majd egyikük hátulról átfogta és térdhajlaton rúgta, amitől a sértett elesett. A földön fekvő sértettet a gyanúsított a földön tartotta, míg társa a fiú farzsebéből kivette a pénztárcáját a benne lévő 1 500 forint készpénzzel együtt, majd távoztak a helyszínről. A kiskorú sértett azonban utánuk indult, hogy visszakérje a pénztárcáját, ekkor azonban a felnőtt korú elkövető visszalépett és arcon ütötte őt. Végül a pénztárcát visszaadták a fiúnak, ellenben a pénzt kivették belőle és úgy tervezték, hogy azon a későbbiekben megosztoznak.

A bűncselekménnyel okozott kár a pénz lefoglalásával megtérült.

A Balassagyarmati Járásbíróság az ügyészi indítványnak helyt adva – a terhelt jelenlétének biztosítása, valamint a bűnismétlés megakadályozása érdekében – három gyanúsított bűnügyi felügyeletét elrendelte, míg az egyik fiatalkorú gyanúsított esetén az indítványt elutasította, mely döntés miatt az ügyészség fellebbezést jelentett be.