Végrehajtandó szabadságvesztést indítványozott a Balassagyarmati Járási Ügyészség egy halálos közúti balesetet okozó 26 éves Nógrád megyei férfival szemben, aki a megengedett sebesség jelentős túllépése miatt egy lassú járművel ütközött, melynek vezetője életét vesztette.

A vád szerint a férfi – akit a hatóságok közlekedési szabálysértések miatt korábban már tízszer is megbírságoltak és érvényes vezetői engedéllyel sem rendelkezett – 2019. október 20-án, 14 óra körül Cserháthaláp felől Mohora irányába vezette személygépkocsiját, kifogástalan nappali látásviszonyok mellett mind a megengedett legnagyobb sebességhez, mind az útviszonyokhoz képest jelentősen eltúlzott, 140 km/h körüli sebességgel.

Már Mohora lakott területén a vádlott menetiránya szerinti jobb oldalról egy földút torkollik az útba, ahonnan egy pótkocsit vontató kerti traktorral kívánt a sértett jobbra kanyarodni. Amikor megkezdte a kanyarodást, a vádlott még jóval a településhatárt jelző tábla előtt, az útkereszteződéstől 170-175 méterre haladt.

A vádlott a lakott területre is 136-142 km/h sebességgel haladt be. Amikor észlelte az elé kanyarodó járműszerelvényt, blokkoló fékezésbe kezdett, de a balesetet a sebességtúllépése miatt már nem tudta elkerülni: a sodródva fékező, és így 72-82 km/h sebességre lassuló gépkocsijával az útra már részben kikanyarodott járműszerelvény pótkocsijának ütközött. A kistraktor vezetője az ütközés következtében a vízelvezető árokba zuhant, és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítását követően elhunyt.

A baleset oka az volt, hogy a gépkocsi vezetője túllépte a megengedett legnagyobb sebességet, a közel 300%-os sebességtúllépéssel pedig megtévesztette a sértettet abban, hogy felmérje az elsőbbségadási kötelezettsége szempontjából jelentős körülményeket. Ha a vádlott 50 km/h óra sebességgel érkezik a lakott területre, akkor igen enyhe fékezés mellett is biztonsággal elkerülhette volna a járművek összeütközését.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség a vádlottal szemben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását és a közúti járművezetéstől eltiltását indítványozta vádiratában, melyek mértékét – amennyiben a vádlott a bűncselekmény elkövetését a bíróság előkészítő ülésén a váddal egyezően elismeri – 3 év fogházbüntetésben és 10 év közúti járművezetéstől eltiltásban határozta meg.