Megyénkben a nyomozók eljárást folytattak egy 28 és egy 23 éves férfival szemben.  

Egy köznyugalom megzavarására alkalmas fényképet tett közzé az új koronavírussal kapcsolatban 2020. március 12-én kora este egy 28 éves magyargéci lakos az egyik legnagyobb közösségi oldalon. A feltöltött képen a gyanúsított maszkban szerepel és a hozzátartozó címmel arra utal, miszerint koronavírussal fertőzött.

A Szécsényi Rendőrkapitányság nyomozói a férfit beazonosították, és rémhírterjesztés bűntett megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A fiatalember beismerő vallomást tett, elmondása szerint megbánta tettét.

Közveszéllyel fenyegetés bűntett megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya egy 23 éves pusztaberki lakos ellen.

A férfi 2020. március 17-én az esti órákban olyan valótlan tényt állított az interneten, miszerint Érsekvadkert településen senki ne menjen ki az utcára, mert a település lehet a koronavírus új epicentruma. Egy ott lakót a fertőzés miatt a balassagyarmati kórházban kezelnek és a környezetében lévő személyek nyolcvan százalékban megfertőződtek.

A rendőrök a nyomozás során azonosították, majd gyanúsítottként hallgatták ki, és őrizetbe vették a 23 éves férfit.

A nyomozó hatóságok tagjai mindkét eljárás vizsgálati szakaszában a szükséges nyomozási cselekményeket elvégezték, és az ügyek iratait az illetékes ügyészségnek vádemelés javaslatával továbbították.