A jövő héttől mindenkinek előírhatják az arcmaszk használatát, kinyithatnak a hetek óta zárva tartó kisebb üzletek, megváltozhat a nyugdíjasoknak fenntartott idősáv, fokozatosan kinyithatnak a szállodák, az éttermek és a kávézók.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a jövő héttől az egész országban bevezethetik az arcmaszkok használatát a nyilvános vagy csoportosulásra alkalmas helyeken.

Az eddig érvényben lévő különleges nyitvatartási rend is megváltozik, például az időseknek előírt háromórás idősáv módosításával, valamint a kijárási korlátozás alatt felkereshető boltfajták bővítésével, az engedélyezett üzemidő növelésével. Vagyis májusban újra kinyithatnak azok az üzletek, amelyek vásárló híján hetek óta zárva tartanak, például a ruha- és a cipőkereskedések, a játék- és a könyvesboltok.

 

A belföldi turizmus szezonjának előkészítésére májusban fokozatosan kinyithatnak a jelenleg üzemszünetet tartó szállodák és a vendéglátóhelyek helyi fogyasztás céljára is, vagyis az éttermek, kávézók fogadhatnak majd vendégeket. Azonban itt is kötelező lehet az arcmaszk használata, illetve a távolságtartás, amihez a cégeknek kell biztosítaniuk a körülményeket, például az asztalok elhelyezésével, a vendégtér szellősebbé tételével. Ez újfajta működési modellt kívánhat sok helyen, mivel várhatóan egész évben érvényben lesz az egészségügyi protokoll szerinti kiszolgálás menetrendje.

A lazítás mellett szigorú előírásoknak kell majd megfelelnie a boltoknak, éttermeknek, ezek betartását rendszeresen ellenőrzik a hatóságok.