Jó hír mindenkinek: a korlátozások után fokozatosan, de szigorú menetrend mellett újraindulhat az élet hazánkban.

A védekezés első szakasza lezárult, a közös erőfeszítésnek köszönhetően a magyar egészségügy felkészült a tömeges megbetegedés időszakára – nyilatkozta a kormányfő, aki köszönetet mondott a védekezés kemény munkájáért. Orván Viktor elmondta, a legrosszabbra készülnek, de a legjobb forgatókönyvben reménykednek. A védekezés új szakaszba léphet, megpróbáljuk újraindítani az életet- hangsúlyozta, kiemelve, hogy ez csak fokozatosan és szigorú menetrend szerint történhet meg.

Mivel Budapesten és a környező településeken van a fertőzöttek  több mint 60 százaléka, ezért az itt élők védelme érdekében a kijárási korlátozás továbbra is érvényben marad. Ezzel szemben vidéken – május 4-én, hétfőtől – új védelmi intézkedések lépnek életbe: az üzletek időkorlát nélkül kinyithatnak, akárcsak az éttermek, kávézók teraszai, kerthelyiségei, valamint a szabadtéri strandok.

Hétfőtől az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön az egész országban kötelező lesz a 1,5 méteres távolság betartása és maszk viselése.

A kormány folyamatosan konzultál a járványügyi szakértőkkel, így kéthetente felülvizsgálja a hatályban lévő védelmi szabályokat, de ha változás áll be a járvány terjedésében, órák alatt új rendelkezések léphetnek érvénybe.

Lássuk az új szabályok részleteit:

  • a kórházakból kimenő és bejövő betegeket kötelezően tesztelni kell, ahogyan az idősotthonokban dolgozókat is;
  • májusban fennmarad a tantermen kívüli, digitális oktatás, a júniusi helyzetről később döntenek;
  • az egész országban marad az ingyenes parkolás, mivel az intézkedés bevált;
  • a rendezvényekre vonatkozó korlátozások érvényben maradnak, így augusztus 15-ig az 500 főnél nagyobb rendezvényeket nem lehet megtartani;
  • vidéken a kijárási korlátozásokat eltörlik
  • az engedély alapján gyakorolható tevékenységek – egyes kivételekkel – mostantól bejelentés után megtarthatók lesznek. Ha valaki bejelenti egy tevékenység megkezdését, és a hatóság azt nyolc napon belül nem tiltja meg, akkor a kilencedik naptól szabadon elkezdheti azt gyakorolni.,
  • május 4-től a kormány feloldja a magánegészségügyre vonatkozó korlátozásokat. Ez azért fontos, mert a magánegészségügy hozzá tud járulni a közegészségügy tehermentesítéséhez. A közegészségügyi korlátozásokat pedig négy lépésben, különböző időpontokban fogják feloldani.