Május 4. hétfőtől szigorú menetrend mellett megkezdődik a járvány elleni védekezés új szakasza, lássuk a részleteket!

Mától új fázisba lép a koronavírus elleni védekezés hazánkban. A legfontosabb változás, hogy Budapestet és Pest megyét leszámítva, vidéken véget ér a kijárási korlátozás szakasza, és a nyitvatartási szabályok is változnak. Valamennyi üzlet, strand, szabadtéri fürdő, múzeum, állatkert kinyithat és látogatható.

Az üzletekben és a tömegközlekedésben szájat, orrot eltakaró orvosi maszkot, sálat vagy kendőt kell viselni.

Jelentős változás mától, hogy a profi, amatőr és tömegsportban engedélyezett az edzés és a zárt körű eseménytartás. Szintén engedélyezett vidéken a szentmise, az istentisztelet, a temetés, az esküvő – a védőtávolság megfelelő megtartása mellett.

Az időseket érintő szabályok vidéken sem változnak, így 9 és 12 óra közötti idősávban mehetnek majd vásárolni az eddigiekhez hasonlóan.

Szintén mától a kórházakba valamennyi beérkező és onnan távozó beteget is tesztelik koronavírusra, ezen kívül a négy magyarországi orvosegyetem együttműködésében megkezdődik az ország átfertőzöttségi vizsgálat, amelyből statisztikailag kiderül, hányan eshettek át a betegségen.

Az ország egész területén fennmarad az ingyenes parkolás.

Augusztus 15-ig fennmarad a rendezvénystop, semmilyen tömegrendezvényt, így az 500 fő alattiakat sem engedélyezik.

Mától újraindul az egészségügyi ellátások nagy része is. Elérhetőek lesznek egyebek közt a háziorvosi és házi gyermekorvosi, a védőnői ellátások, a fogászati alap- és szakellátás, valamint a járóbeteg szakellátás és a diagnosztika is. Az egynapos ellátásokat, a rehabilitációs kezeléseket és a transzplantációs műtéteket is el lehet végezni.A háziorvosokhoz és a fogorvosokhoz is előzetesen kell majd bejelentkezni, a rendelőbe lépéskor pedig lázat mérnek és maszkot kell biztosítaniuk a betegnek.A váróban tartani kell a másfél méteres távolságot és egy óra alatt legfeljebb négy beteget vizsgálhat meg az orvos.