A Balassagyarmati Járási Ügyészség közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat egy 26 éves Nógrád megyei férfival szemben, aki egy rendőri ellenőrzés során testvére adataival akarta igazolni magát.

A vád szerint a férfi 2019. december 3-án 11 óra körül Patvarc lakott területén közlekedett személygépkocsijával, amikor a rendőrök igazoltatták őt. Felszólították iratai átadására, azonban annak nem tett eleget, azt állítva, hogy azokat otthon felejtette.  Ezt követően a saját adatai helyett testvére adatait adta meg az intézkedő rendőröknek azért, hogy a felelősségre vonást elkerülje, mivel úgy vezette a gépkocsit, hogy járművezetéstől eltiltás hatálya alatt állt.

Az igazoltatás tényét és a vádlott által bemondott adatokat a járőrök az elektronikus igazoltató lapon rögzítették.

A rendőrkapitányságra történő visszaérkezést követően a járőrök – mivel már az intézkedés során is gyanús volt számukra, hogy az igazoltatott személy nem az, akinek kiadta magát – a nyilvántartási rendszerből a férfi nyakán és kezén lévő tetoválások alapján egyértelműen megállapították a valódi személyazonosságát, majd őt még aznap a rendőrkapitányságra előállították és elszámoltatták.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség az elkövetővel szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta vádiratában.