A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatja a kutyatartókat, hogy az országszerte érvényben lévő Járványvédelmi intézkedésekre való tekintettel türelmi időt biztosít a kutyák veszettség elleni ismétlő oltásának beadatására.

A hatóság a korlátozások visszavonásáig a szabályoknak megfelelően rendszeresen oltott ebek esetében nem szankcionálja az évente esedékes, ismétlő oltás elmaradását. A kötelező oltás pótlásának határidejéről a későbbiekben tájékoztatja az érintetteket.

A veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008 (XII.20.) FVM rendelet 4.§ (1)
bekezdése értelmében az állattartó köteles minden 3 hónapos kort betöltött ebet 30 napon belül, az első oltást követően 6 hónapon belül, majd ezt követően évenként veszettség ellen beoItatni valamely szolgáltató állatorvossal. A koronavírus járvány kapcsán kialakult helyzetre való tekintettel az állategészségügyi hatóság – további intézkedésig – nem alkalmaz szankciót azon a szabályoknak megfelelően rendszeresen oltott ebek tartóival szemben, akik az évente esedékes veszettség elleni ismétlő oltást határidőben nem adatják be. A kötelező oltás pótlásának határidejéről a későbbiekben, a korlátozások feloldásának függvényében születik döntés.