A fővárosi tragikus idősotthoni történetek után a figyelem középpontjába kerültek a hasonló intézmények. Városukban minden rendben van, az elhivatott és felelősségteljes munkának köszönhetően.

A dr. Jóna András vezette intézmény a járvány első napjától kezdve rendkívüli körültekintéssel és szakszerűséggel kezeli a helyzetet. Napról napra erősítették azt a védelmi rendszert, amely nem csak a leginkább veszélyeztetett lakók, hanem a nélkülözhetetlen munkát végző dolgozók biztonságát is erősíti.

Ennek köszönhető, hogy az elmúlt hónapokban a Szent Erzsébet Idősek Otthonában nem történt tragikus esemény. A látogatási és kijárási tilalom, illetve a dolgozók fegyelmi kötelezettségei miatti hangulatot mentálhigiénés foglalkozásokkal, csapatépítő akciókkal, ajánlott tanácsadással is segíti a vezetőség.

A lakók és dolgozók egy játékos „közvéleménykutatás” során szavaztak a számukra legfontosabb üzenetről a külvilág felé, amelyet mindenki láthat az intézmény kerítésén kifeszített molinókon: hit, remény, szeretet!

A fenntartó önkormányzat elismeri az intézmény példaértékű működését, ezért úgy határoztak, hogy az Otthon dolgozói részére április-május hónapra 6 millió forint cafeteria többletjuttatást adnak. Ezt differenciálva – 12 órás, 8 órás, részmunkaidős -, a napi intézményi munkavégzés szerint, a hónap végén utalja a Városháza a dolgozók SZÉP-kártyáira. A város közössége nevében ezzel szeretnék meghálálni az itt dolgozók felelősségteljes munkáját.
Az önkormányzat az elmúlt napokban azzal is segítette az intézményt, hogy a dolgozók gondozóépületektől elkülönítetten kialakított, steril új öltözőibe átszállíttatott 60 darab öltözőszekrényt a Révész László Tanuszodából.

Az idősotthonban a napokban rendben lezajlott a megyei ÁNTSZ ellenőrzése. Az intézményt felkészültnek tartották, a fertőtlenítőszer és védőeszköz készlet rendben volt, az egészségügyi, higiéniai és izolációs gyakorlat példás minősítést kapott.

A Szent Erzsébet Idősek Otthonának lakói és munkatársai egyaránt jól vannak, tizenkétezer maszk és többtízezer kesztyű áll rendelkezésre.

(szilágyi)