A Balassagyarmati Járási Ügyészség megrovásban részesítette azt a férfit, aki egy lejtőn rosszul rögzítette a tehergépkocsiját, és az átgurult az azt javító rokonán.

Az ötvennyolc éves férfi 2019. október 4-én 9 óra körül Kisbágyon területén Jobbágyi irányába vezette tűzifával megrakott teherautóját, amikor egy közel négy fokos emelkedésű útszakaszon a tehergépkocsi egy váratlanul fellépő műszaki hiba, a kardántengely megszorulása miatt hirtelen leállt.

A gépjármű vezetője a járművet kézifékkel rögzítette, majd kiszállt és az őt gépkocsival követő veje segítségével a hiba kijavításába kezdtek úgy, hogy mindketten a jármű alá feküdtek.

A javítási munkálatok megkezdése előtt azonban a gyanúsított elmulasztotta a kézifék behúzása mellett a járművet ékkel is rögzíteni, a kézifék váratlanul fellépő műszaki hibája miatt a teherautó alatt végzett munkálatok során, a kardántengely oldásakor a jármű magától megindult és a lejtőn visszafelé gurulva első kerekével áthaladt mindkét férfin.

A baleset következtében a gyanúsított könnyebb, míg hozzátartozója súlyos, csonttöréses sérüléseket szenvedett.

A gyanúsított cselekménye közúti baleset gondatlan okozása vétségének megállapítására alkalmas.

A férfi a bűncselekmény elkövetését beismerte, azt megbánta, a sértett a gyanúsított közeli hozzátartozója, aki nem kívánta megbüntetését. Erre tekintettel a Balassagyarmati Járási Ügyészség úgy ítélte meg, hogy a kifogástalan közlekedési előéletű elkövető cselekménye oly csekély fokban veszélyes a társdalomra, hogy vele szemben büntetés kiszabása vagy más intézkedés alkalmazása nem szükséges, ezért megrovásban részesítette őt. Az ügyészség a cselekmény helytelenítése mellett arra is felszólította, hogy a jövőben tartózkodjon bűncselekmények elkövetésétől, mert ellenkező esetben a hatóságok bírósági felelősségre vonását fogják kezdeményezni.

A férfi tehát elkerülte a bírósági felelősségre vonást, ami a bíróság tehermentesítését is szolgálta, mert annak nem kellett lefolytatnia az ügy miatt a büntetőeljárást, továbbá a bűncselekmény elkövetése után rövid időn belül az elkövető felelősségre vonása is megtörtént.