A Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeumának szabadtéri gyűjteménye, a Palóc Ház május 15-től ismét látogatható a járványügyi szabályok betartása mellett.

A járványhelyzet miatt csoportokat (10 fő fölött, nem egy háztartásban élők) csak több turnusban tudnak fogadni. A kiállítóhelyen egyidejűleg legfeljebb 10 fő tartózkodhat.

A látogatók és a munkatársak egészségének védelmét szolgáló eszközök beszerzése és a járványügyi szabályoknak megfelelő beléptetés kialakításra került. Kérik, figyeljék a kihelyezett feliratokat és az Önök és munkatársak egészségének védelmében ezek betartásával látogassák az intézményt.

A Palóc Múzeum szomszédságában létesült Magyarország első áttelepített épületekből álló szabadtéri múzeuma. A fából készült lakóházat, istállót, pajtát 1932 – 1934 között szállították ide Karancskesziből és Bocsárlapujtőről. Az épületegyüttes jellegzetes palóc porta képét mutatja a 18 – 19. század fordulójáról. A berendezés egy több generációs nagycsalád életterét idézi. A parasztporta mellett épült fel utóbb a 19. század végi, Szanda községbeli kiskápolna („káponka”) másolata, benne öltöztethető Mária-szobor. Itt látható a jellegzetes Karancs vidéki útmenti faragott feszület rekonstrukciója is, amely 19 – 20. századi előképek alapján készült.

A Skanzen a megszokott jegyárak megváltásával látogatható:

teljes árú: 500 Ft, kedvezményes: 250 Ft, családi jegy: 1100 Ft.