Az információk szerint egyeztetés és tájékoztatás nélkül fognak már június elejétől vasúti mellékvonalakat megszüntetni térségünkben (is). Az újabb vasútleépítés érzékenyen érinti Nyugat-Nógrádot, Csach Gábor polgármester a tiltakozás élére állt.

Városunk polgármestere tiltakozik a tervezett megszüntetések ellen, de a harcot nem kell egyedül megvívnia, hiszen csatlakoztak hozzá a térség polgármesterei is. Csach Gábor levelet írt az illetékes államtitkárnak, az írást az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük.

Dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkárnak

Tisztelt Államtitkár Úr!

Mint bizonyára Ön előtt is ismert, 1919. január 29-én Balassagyarmat polgárai véráldozatok árán kiűzték a városból a megszálló cseh katonákat. Balassagyarmat e hazafias tettnek köszönhetően viseli ma hivatalosan a Civitas Fortissima nevet. E történelmi esemény jelentősége nagyban hozzájárult ahhoz, hogy nemcsak az Ipoly-völgyi vasút, hanem az Ipolytól délre eső települések is Magyarország részei maradhattak, hiszen az alakuló csehszlovák állam ekkor már elszánta magát arra, hogy az Ipoly folyó menti demarkációs vonalat, s a majdani államhatárt Vác-Romhány vonalba tolja délre. A január 29-et követő napokban az Ipoly déli partján húzódó települések polgárai, vasutasai és az újraverbuválódott katonák a teljes Ipoly-völgyi vasútszakaszon kiűzték a megszállókat, így maradhatott az Ipoly vonali országcsonkítás. Ezen eseményekre emlékezve városunk 2019. január 29. és 2020. június 4. között Civitas Fortissima Centenáriumi Ünnepségsorozatot tart, melynek befejező ünnepségeit (a záró Trianoni emléknappal együtt) sajnos elsodorta a koronavírus járvány.

A napokban sajnálatosan e nagyszerű centenáriumhoz (reméljük csak a koronavírus járvány miatt, de) méltatlanul levezényelt „csonkítások” történtek ismét a szárnyvonali vasutunk, konkrétan a véráldozatokkal a hazának megtartott Ipoly-völgyi vasút tekintetében.

Alulírott polgármesterek, az Ipoly-völgyi vasút mentén elhelyezkedő települések vezetői, az alábbi kérésekkel és panasszal fordulunk Önhöz:

  1. A jelenleg futó 2019-2020. évi MÁV menetrendben nem hivatalos információink szerint “járványügyi intézkedésként” jelentős vonatszám leépítés lép életbe június 8-tól a Balassagyarmat viszonylat tekintetében: lényegében megszűnne az Ipoly-völgyi (Drégelypalánk-Ipolytarnóc) vasúti közlekedés (Ipolytarnóc felé mindegyik, Drégelypalánk felé 4 vonatpár szűnne meg), azt vonatpótló buszokkal helyettesítik. Meg szeretnénk jegyezni, hogy járványidőszakban a vonatok buszra cserélése kifejezetten kockázatos, hiszen a vonatokban lényegesen nagyobb az egy utasra jutó légköbméter, vagyis jóval kisebb a fertőzésveszély!
  2. Sajnálatosnak és szerencsétlennek tartjuk, hogy ezen döntésekről sem egyeztetés, sem hivatalos tájékoztatás a mai napig nem történt azon települések felé, akik érintettek az ügyben. Így értetlenül és tájékozatlanul állunk az itt élők felénk záporozó kérdései és állításai előtt. Kérjük a döntések okait is felsoroló tájékoztatás soron kívüli pótlását!
  3. Állítólag mindezen csökkentés csak augusztus 31-ig fog tartani, de erre vonatkozó hivatalos bejelentésnek, horribile dictu garanciának, nyoma sincs. Amennyiben ez a határidő igaz, kérnénk erről hivatalos tájékoztatást, illetve legalább garanciát az éves menetrend szeptemberi visszaállítására!
  4. A szakmai egyeztetésen, és az önkormányzatok által is „csendben elfogadott” 2020-2021 évi menetrendet ismereteink szerint már jóváhagyták. Több évtizedes tapasztalataink azt mutatják, hogy egy „ideiglenes” csonkító beavatkozás után már jellemzően nem javul, csak tovább romlik a helyzet. Attól félünk (a vasutasokkal együtt), hogy ez a mindannyiunk által elfogadható 2020/2021-es (bár egy modern környezetvédelemre figyelő országban korántsem optimális) menetrend van veszélyben! Ezért kérjük ennek a menetrendnek is a garantálását annak érdekében, hogy a jövőben lehetőség legyen a vasút megtartásán túl annak fejlesztésére is – hiszen a vasútfejlesztés elemi érdeke egy modern országnak.
  5. Mi lesz az itt felszabaduló munkaerővel? Értjük – nézve a Volán menetrendi változásait –, hogy a pótlóbuszokkal enyhíthető a Volánt ért járványügyi veszteség. De ezek a döntések nem orvosolják a MÁV veszteségét, a kieső vonatokkal felszabaduló munkaerő sorsa pedig nem ismert. Szeretnénk jelezni, hogy mindez növeli a dolgozói állomány bizonytalanságát. Kérnénk az ő sorsukról is tájékoztatást!

Az elmúlt évtizedekben szomorúan tapasztaltuk, hogy a szárnyvonalak tekintetében a helyzet – a közúti lobbi eredményei mellett – apró lépésekben halad az ellehetetlenítés felé. A korszerűtlen vonatállomány, a lepusztuló pályaszakaszok és infrastruktúra mind-mind hozzájárul a vidéki vasút leépítéséhez, egy ilyen „átmeneti” csonkítás mindezt felgyorsítja. Tisztelettel kérjük a kormányt, az éppen száz éve véráldozatok révén az országnak megmentett Ipoly-menti vasút újabb leépítésének megakadályozására, vagy legalább az intézkedések átmenetiségének garantálására!

Tisztelettel:

Csach Gábor
Balassagyarmat Város Polgármestere
German József
Berkenye Község Polgármestere
Molnárné Gere Rita
Borsosberény Község Polgármestere
Smitnya Sándor
Dejtár Község Polgármestere
Székely József
Diósjenő Község Polgármestere
Rigó Dávid
Drégelypalánk Község Polgármestere
Borda Attila
Hugyag Község Polgármestere
Kárdási Jánosné
Ipolyszög Község Polgármestere
Gál István
Ipolytarnóc Község Polgármestere
Molnár János
Ipolyvece Község Polgármestere
Kristófné Dudás Zsuzsanna
Litke Község Polgármestere
Kovács Imre
Ludányhalászi Község Polgármestere
Babicska Károly
Nagyoroszi Község Polgármestere
Varga Richárd
Nógrád Község Polgármestere
Radvánszky Judit
Nógrádszakál Község Polgármestere
Farkas Egon
Őrhalom Község Polgármestere
Bernáth Kornélia
Patvarc Község Polgármestere
Stáyer László
Szécsény Város Polgármestere