Március óta szinte napi rendszerességgel tájékoztatja a városlakókat és irányítja a járványhelyzeti védekezést Csach Gábor.  A veszélyhelyzet június végével véget ér, a polgármestert kérdeztük az eltelt hónapokról.

Ha mérleget kell vonni, elmondhatjuk, hogy városunk kiválóan teljesített!

Valóban, hiszen a három pozitív eset ellenére sikerült blokkolni a vírus terjedését. Bár egy fiatalember súlyosan megbetegedett, de ez mégis nagy eredmény, hiszen városunk többszörös veszélynek volt kitéve. A járvány eleje óta covid-gyógyító helyként működik folyamatosan fertőzött betegekkel tele kórházunk, börtönünk van, két szociális intézményünk, két gyermekotthonunk, rendre zsúfolt üzleteink, határátkelőnk. Tehát olyan potenciális fertőzési gócpont lehetőségek, amelyek a fegyelem lazulása esetén simán berobbanthatták volna a járványt tömeges megbetegedésekkel. Szerencsére a város költségvetése évek óta stabil, megfelelő tartalékokkal, ezért volt megfelelő forrás a folyamatosan bővített védekezési elemek finanszírozására. És persze nagyon büszke vagyok arra a példás összefogásra, ami alkalmazottainkat, önkénteseinket, a város civil kezdeményezéseit jellemezte mindvégig.

Költségvetésről beszélt, milyen változásokat okoz a városnak a járvány?

A védekezés rendkívüli költségeiről már beszéltem, ez nagyságrendileg 50 millió forintos terhet jelenthet év végéig. A nemzetgazdaság védelmét szolgálják a gépjárműadó elvétele a településektől, nálunk ez 40 milliós tétel. A nagyobb baj ennél a helyi vállalkozások árbevétel kiesése, amely sajnos legnagyobb adófizetőinket is érinti. Mivel a kormány az adóbevallási határidőket a vállalkozások érdekében kitolta szeptemberre, ezért még a számokat sem ismerjük pontosan, de úgy készülünk, hogy ez elérheti a 300 millió forintos mínuszt, ami több mint huszonöt százalékos iparűzési bevételcsökkenést jelenthet. Szóval a járvány teljesen átírja a mi költségvetésünket is.

Melyek a legfontosabb tanulságai a veszélyhelyzetnek?

A város rutint szerzett egy esetleges második hullám kezelésére, lelkileg és fizikailag is megtapasztaltuk azt, hogy az élet nem habostorta, még akkor is, ha egy gyarmati sem tehet arról, hogy vannak, akik denevérpörkölt után vágyakoznak. A bujáki fertőzési gócpont figyelmeztet mindenkit arra, hogy a fegyelmezetlenség napok alatt súlyos és akár csoportos megbetegedéseket okozhat, ezért arra kérek mindenkit, hogy a higiéniai védekezésre, a rendszeres kézmosásra, a távolságtartásra, a tumultus elkerülésére, az idősek és betegek védelmére mindenki figyeljen továbbra is. Amíg nincs vakcina, vagy hatásos gyógymód, addig továbbra is veszélyes az élet. Pozitív hatás a helyi termékek iránti kereslet és a belföldi turizmus előnyeinek a felismerése. Magyarország gyönyörű és finom hely, azt javaslom, a nyarat mindenki töltse hazánk tájainak, ízeinek a felfedezésével, ez nemcsak járványgátló mulatság, de a magyar gazdaságot is erősíti.

(szilágyi)

Fotó: Torjay Attila és Sümegi Tamás