A Salgótarjáni Járási Ügyészség vádat emelt egy szlovák állampolgárságú magyar férfi ellen, aki tehergépkocsijával úgy közlekedett, hogy annak rendszámtábláját egy motoros szerkezettel be tudta fordítani, a menetíró készülékben pedig veje gépjárművezetői kártyáját használta.

A vádlott 2019. június 14-én hajnalban indult Budapestről Salgótarjánba a cége tulajdonában lévő nyergesvonatóból és a hozzá kapcsolt félpótkocsiból álló szerelvényt vezetve. Gyál térségében és Hatvan mellett is úgy közlekedett, hogy a nyergesvonató sofőrfülkéjébe elhelyezett, kínai gyártmányú, az első forgalmi rendszámot rögzítő kerethez kapcsolt, a rendszámtábla tartóba beépített kisméretű elektromos motorral működő, a sofőrfükéből gombnyomással működtethető forgatószerkezet használatával a nyergesvontatón elől lévő szlovák forgalmi rendszámot beforgatva eltüntette, így a nyergesvonatón elől nem volt látható rendszám.

A vádlott így az általa vezetett gépjárműszerelvény egyedi azonosító jelét – a rendszámot – a sofőrfülkéből működtetett szerkezet segítségével eltávolította.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai azonban az útvonalon kiépített kamerarendszeren keresztül észlelték a cselekményt, ezért a vádlottat Salgótarjában az ipari parknál ellenőrzés alá vonták. Az ellenőrzés során a férfi az eljáró pénzügyőröknek bemutatta a rendszámtartó keretbe épített szerkezetet.

A fentiek mellett a vádlott a közlekedése során, azért, hogy a gépjárművezetési idejét növelni tudja, a nyergesvontatóban lévő menetíró készülékbe a sajátja helyett a veje által korábban nála felejtett gépjárművezetői kártyát – amely közokirat – tette be, majd az ellenőrzés során ezt a kártyát adta át az eljáró pénzügyőröknek, a napi vezetési és pihenőidejéről kiállított irattal együtt.

A Salgótarjáni Járási Ügyészség a vádlottal szemben egyedi azonosító jel meghamisítása és közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat a Salgótarjáni Járásbíróság előtt. Mivel már korábban is indult az elkövető ellen eljárás ugyancsak egyedi azonosító jel meghamisítása miatt, az ügyészség halmazati büntetésként felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt, továbbá a rendszámtábla tartó és a hozzá csatolt adapter egység elkobzását is indítványozta.