Soós Géza új könyvében ijesztő jövőről olvashatunk egy képzeletbeli országban – vagy nem is olyan távoli ez a jövő és nem is egy képzelt ország?

Nem kétséges, termékeny író Soós Géza, akinek tavaly két könyve is megjelent – Légyminimum – Palóc mesék és Bolond világ (két kötetben, 1300 oldal!) – most pedig már itt az a regény, amely később jött volna ki, ám a kiadó – Hungarovox – politikai aktualitása miatt előbbre hozta a megjelenést.

De mi ez az aktualitás?

A 2024 című könyv egy képzeletbeli európai országban játszódik, ahol az ultra liberálisok vezetése alatt jelentős számú iszlám bevándorló telepedik le, és iszlám ideológián alapuló hatalmat akarnak létrehozni.

Granudia az ország, Szintóna a fővárosa és Karin Ludving a rendőrfőkapitánya, aki szembeszáll mindezzel. Véres gyilkosságok, megvadult tömeg, harctérré változott utcák, polgárháború, Gyémánt Mecset Tér. Tobzódás, őrület, elszabadult ösztönök, kultúrák összecsapása.

Mindeközben egy érzékletes szerelmi szál és a szerző sajátos humora színezi az eseményeket.  Jól felépített szerkezet, gazdag fantázia, izgalom és sodró lendület – gyorsan „kivégzi” az olvasó a 237 oldalt.

Soós Géza új regénye értékes és érdekes olvasmány. De biztos, hogy a jövőben játszódik, egy képzelt országban és az ijesztő történet csak a szerző képzeletének műve?

A választ alighanem minden tájékozott ember tudja. Bravó, Géza!

(Soós Géza 2024 című regénye kapható minden jelentősebb internetes könyváruházban és könyvesboltban)

(szilágyi)

Fotó: Torjay Attila