A Balassagyarmati Járási Ügyészség költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat egy Nógrád megyei házaspárral szemben, akik több mint négy millió forint táppénzt vettek fel jogosulatlanul.

Az ötven éves férfi 2016 júniusában nevelőanyja nevében egyéni vállalkozói tevékenység megkezdéséről tett bejelentést. A vállalkozásba a vádlott saját magát teljes munkaidős foglalkoztatottként, személyi asszisztensi munkakörben, míg feleségét ugyancsak teljes munkaidős foglalkoztatottként jelentette be.

Az egyéni vállalkozás azonban gazdasági tevékenységet nem végzett, bevételei nem voltak, a vádlottak tényleges alkalmazotti foglalkoztatására, bérkifizetésre és pénzbeli egészségbiztosítási járulék befizetésére sem került sor. A vállalkozás létrehozásának egyedüli célja az volt, hogy a vádlottak látszólagos munkaviszony létesítésével jogosultak legyenek táppénz igénylésére. A férfi a vállalkozás szabályos működését az adóhatóság felé valótlan tartalmú okiratok benyújtásával igyekezett igazolni.

A biztosítási jogviszony és a pénzbeli egészségbiztosítási járulékfizetés hiányában az elkövetők a 2016 júliusa és 2017 novembere közötti időszakban jogosulatlanul vettek fel összesen 4.330.055 forint táppénzt, melyből a férfi 110.500 forint, míg feleségét 1.215.086 forint visszafizetésére már kötelezte a hatóság.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség a bűncselekmény elkövetése idején felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt álló férfival szemben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását, valamint a felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtásának elrendelését és 1.585.650 forint erejéig vagyonelkobzást, míg a nővel szemben felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását, továbbá 1.418.819 forint összegre vagyonelkobzás elrendelését indítványozta vádiratában.