A vízimadarak etetése fölösleges, ráadásul veszélybe sodorja, megbetegíti az állatokat – hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A tapasztalatok alapján az alapvetően jó szándékú emberek nincsenek tudatában annak, hogy a vízimadarak etetése felesleges, különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot. Életmódjuk és téli túlélési szabályaik alapvetően térnek el a klasszikus, téli etetőket látogató énekesmadarakétól. Ezért a vízimadarak etetése nem hasznos.

A hatóságok és a természetvédelmi szervezetek világszerte küzdenek a vízimadarak ilyen módú tömeges veszélyeztetése ellen. A hosszú ideig tartó, egyoldalú kenyér és egyéb számukra értéktelen “táplálék” diéta megbetegíti a madarakat. Etetésük szennyezi a környezetet, növeli a vizek szervesanyag-terhelését és az ebből eredő elmocsarasodást.

A mesterségesen fenntartott táplálékbőség kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést, ezért ezek azok a madarak, akik télen jégbe fagynak. Az etetés növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót, és önfenntartó életre nem alkalmas területekre is nagy mennyiségű vízimadarat vonz. Emellett rontja a madarak társadalmi megítélését, növeli az ember-madár konfliktushelyzeteket. A feleslegesen kiszórt rengeteg táplálék vonzza a patkányokat, segíti szaporodásukat.

Gyakorlati megvalósulását és hatását tekintve a vízimadarak etetése sajnos öngerjesztő problémaspirálként jelentkezik. A nyáron etetett madarak ugyanis ősszel nem vonulnak el, így az emberek, látva a „sok szegény, éhes”, valójában elkényelmesedett vagy már beteg, röpképtelen madarat, tovább etetik őket. A fagyok beköszöntével az etetőhelyeknél nyüzsgő madarak látványa tovább erősíti az emberek etetési hajlamát, aktivitását. Az etetőhelyek mesterségesen fenntartott táplálékbázisa közelében évről évre több madár költhet, így nő a nyári kéregetők száma és immáron több madárral kezdődik újra a folyamat.