Kézműveskedés, óriás társas játék, tehénfejés, kincskeresés – többek közt ezekkel a programokkal kedveskedtek a Madách Imre Városi Könyvtár munkatársai az idei Olvasótábor résztvevőinek. A fő programpont természetesen mégis a meseolvasás és történet feldolgozás volt, a hét-nyolc éves korosztályhoz illő, játékos formában.

A leginkább balassagyarmati kisiskolások részvételével lezajlott ötnapos tábor idei tematikája a kortárs mesék köré épült. A délelőttök könyvtári foglalkozásokkal, a délutánok kötetlen játékkal teltek. A táborozók ellátogattak a kosdi RoBirtok Élményközpontba is, ahol például állatetetésen vagy lovas hintózáson is szórakozhattak.

– Vannak hagyományok az olvasó táborban, amelyek évről évre részét képezik a programnak, de mindig kipróbálunk korszerű újdonságokat is. Az idén bekerült a programba az örökmozgóknak szóló interaktív mese, melynek során a feladatra buzdító szavak hallatán különféle játékos mozdulatokat kellet végezni. Ugyancsak újdonságnak számítottak a telefonon beolvasott QR kódos gyakorlatok, melyeket a Tábori jógakaland című könyv olvasása során iktattunk be, így sikeresen ötvöződött a mese, jóga és a játék. Hosszú évek óta táboroztatunk, és az idei öt napot is sikeresnek ítéljük meg a kollégáimmal. Nekünk az az elsődleges célunk, hogy a különféle programokon keresztül sikerüljön a gyerekekkel megszerettetni az olvasást, közelebb hozni hozzájuk a könyveket, a könyvtárat. Az igazán pozitív visszajelzést épp a gyerekektől kaptuk meg, amikor a következő évi táborról érdeklődtek búcsúzáskor – összegzett Bárány Ildikó gyermekkönyvtáros, táborvezető.