Immáron harmincnegyedszer fogadta a hármaspróba híveit a Palóc Triatlon, a házigazda (főszervező) Sztancsik József Dodót kértük egy röpke értékelésre.

Ahogy mondani szokás, 34 még gombócból is sok!

Büszkék is vagyunk rá, az országban talán három ilyen verseny van, ami a harmincnegyedik felvonást megélte.

Ön hányadszor tevékenykedett benne?

Óóó, még csak harmincnegyedszer… Boldogan mondhatom, a legelsőtől kezdve itt vagyok, kezdetekben még a feledhetetlen emlékű Révész Laci invitálására. Ma már kevesen tudják, az első két viadalt még Bánkon rendeztük, aztán menet közben még egyszer oda vittük az úszást, biciklizni viszont már ide hoztuk a mezőnyt. Harmincegyedszer adott otthont a csodás Nyírjes a Palóc Triatlonnak.

Hogyan értékeli az idei történetet?

Kezdjük azzal, hogy terep triatlon országos bajnokságon, amelyet szombaton rendeztünk, még soha ennyien nem indultak Magyarországon! A tavalyi kaposvári, rangos viadalon 83-an vettek részt, nálunk 110-en, míg most 179-en!

Minek köszönhető a páratlan érdeklődés?

Úgy vélem, több oka is van. Egyrészt tavaly sikerült egy nagyon járható, de izgalmas pályát kijelölnünk. Másrészt szerintem már mindenki ki volt éhezve a versenyzésre. A tervezett nyírjesi fejlesztések miatt idén nem lehetett aquatlon ob-t rendeznünk, ezért meghirdettem egy sima, ha úgy tetszik felhozó aquatlon versenyt, amely ugyebár úszásból és futásból áll. Még ilyet sem csinált senki az országban, hogy se ranglista, se magyar bajnokság, csak egy szimpla viadal. Nos, erre is 275-en neveztek, mondanom se kell, ez is felülmúlt minden előzetes várakozást.

Akkor elmondhatjuk, hogy a 34. Palóc Triatlon minden szempontból jól sikerült.

A legfontosabb, hogy a versenyzők is így gondolják. Azt mondták, nem voltak még olyan helyen, ahol a célba érkezés után, az óvási idő lejárta után három perccel kézbe kapták a névre szóló, kinyomtatott oklevelet, serleget, ajándékot. Egyetlen hiba nélkül. Csak csendben jegyzem meg, háromszáz díjat osztottunk ki.

Gyarmati sikereknek is tapsolhattunk.

Gombolai Laci és Szász Viktor (Vitalitás), Barhács László (BADISZ VSE ) stabilan az első tízben végeztek korcsoportjukban, de Blaskó Perlaky Evelin (BADISZ VSE) bearanyozta a hétvégénket! Úgyhogy minden szempontból különleges volt az idei Palóc Triatlon!

Tavaly is beszélgettünk róla, lassan át kellene adnia a stafétabotot a fiataloknak.

Bizony, én sem leszek már fiatalabb, bár az megnyugtat, hogy az ifjak jobban öregszenek, mint én… De komolyabbra fordítva a szót, építgetem a csapatot, szépen alakul a stáb. Egyre több fiatal tevékenykedik körülöttem, egyre rutinosabbak, látom az akaratot és a szándékot bennük. Jó kezekben lesz az a staféta, bár az ötvenedik Palóc Triatlont még csak megszervezem…

(szilágyi)

Fotó: Sümegi Tamás