A balassagyarmati civil önszerveződés számtalanszor példamutatónak bizonyult már, most épp a vásárlási szokások átalakításában járhatnak élen a gyarmatiak.

Sikerrel elindult a Vegyél helyit! civil kezdeményezés. A néhány hónappal ezelőtt megszületett tervekből hamar kézzelfogható eredmény született.

A balassagyarmati házaspár, Magyar Gábor és felesége, Aliz, márciusban indították útjára a Vegyél helyit! egészségtudatos szemléletű és helyi szereplőket támogató fórumot, mely a termelők és a vásárlók közvetlen összekapcsolásán alapul.

Az első akció sikerrel lezajlott, körülbelül kétszáz balassagyarmati család asztalára közel 2 tonna sárgabarack kerül Nagy Tamás, gyöngyöspatai termelő gyümölcsöséből.

  • A balassagyarmati kezdeményezés példaértékű, ha ez meghonosodna az ország több városában, az nagyon kiszámíthatóvá tenné a piacot mind a termelők, mind a törzsvásárlók számára. Az a gyümölcs, amit délelőtt leszedünk, este már a vásárló asztalán van, tökéletesen egyszerű úton, nevünket, arcunkat adjuk hozzá, ezzel személyesen garantáljuk a minőséget is. Hosszú távon ez a jövője az egészséges táplálkozásnak – mondta Nagy Tamás termelő.

A szervezők több termelővel is tárgyalásokat folytatnak annak érdekében, hogy a mai szokásokhoz és életritmushoz igazítva felélesszék a helyi termékek vásárlásának egykori gyakorlatát.