A Balassagyarmati Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat egy 74 éves balassagyarmati férfival szemben, aki 2019. karácsonya előtt a zebrán ütött el egy 73 éves helybeli férfit, aki utóbb a kórházban elhunyt.

A vád szerint az idős férfi  2019. december 21-én délután öt óra körül Balassagyarmat lakott területén, a Rákóczi úton a városközpont felől a kórház irányába vezette személygépkocsiját, éjszakai sötétségben, működő közvilágítás mellett, esőben, tompított fényszóróval világítva, mintegy 35 km/h sebességgel. A személygépkocsi ablaktörlő lapátjait szakaszosan működtette, az esőtől az úttest feketén csillogott, szemből több jármű közlekedett tompított fényszóróval.

Az út vonalvezetése a férfi menetiránya szerint jobbra betorkolló Áchim út kereszteződése előtt egyenes, a kereszteződés után az úttesten táblával is jelzett, kijelölt gyalogos-átkelőhely található. Azt a helyismerettel rendelkező, a közelben lakó vádlott a kellő figyelmet és körültekintést elmulasztva közelítette meg, ezért nem észlelte, hogy a zebrán neki jobbról már keresztülindult egy gyalogos, holott a sértett a gépkocsi féktávolságán kívül lépett a járdáról az úttestre, és őt a kórház irányából érkező személygépkocsi vezetője jól látta, ezért járművét meg is állította a gyalogos-átkelőhely előtt.

A vádlott viszont egyáltalán nem vette észre a sértettet, és mivel a szemben megálló autót is figyelmen kívül hagyta, fékezés és elkormányzás nélkül elütötte az addigra az úttesten már közel 3 métert behaladó idős gyalogost, aki a baleset következtében többszörös súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett el, és folyamatos, szakszerű kórházi ellátása ellenére 2020. február 1-jén elhunyt.

A baleset oka az volt, hogy a vádlott megszegte a KRESZ gyalogos-átkelőhely megközelítésére vonatkozó szigorú szabályait, melyek szerint a zebrát járművel csak fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel szabad megközelíteni; úgy, hogy a vezető elsőbbségadási kötelezettségének – a szükséghez képest megállással is – eleget tudjon tenni.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt nyújtott be vádiratot a 74 éves férfi – akinek jogosítványát a nyomozás során bevonták – ellen a Balassagyarmati Járásbíróságon. Ebben végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás büntetés kiszabását indítványozta, és indítványt tett a nyomozás során felmerült 346.516 Ft bűnügyi költség vádlott által történő megfizettetésére is.