Eredményesen fellebbezett súlyosításért a Balassagyarmati Járási Ügyészség a közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt fogházbüntetésre és járművezetéstől eltiltásra ítélt 19 éves endrefalvi fiatallal szemben, aki 2019 nyarán csaknem tragédiát okozott felelőtlen előzésével.

A Balassagyarmati Járásbíróság 2020. február 18-án a 19 éves vádlottat közúti baleset okozásának vétségében mondta ki bűnösnek, és ezért őt 10 hónap végrehajtandó fogházbüntetésre, valamint 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte.

Az ítélet szerint a fiatal férfi 2019. július 16-án 18 óra 20 perc körül a 22. számú főúton Balassagyarmat felől Őrhalom irányába vezette autóját, a jobb első ülésen barátnője, a hátsó ülésen középen barátnője 15 éves húga utazott. A főút 29. számú kilométerszelvényének térségében egy jobbra ívelő útkanyarulat miatt záróvonal választja el a sávokat és „Előzni tilos” jelzőtábla van kihelyezve. A vádlott már korábban is nagy sebességgel haladva több járművet megelőzött, majd miután észrevette, hogy előtte éppen a barátnője édesapja halad, elhatározta, hogy őt is megelőzi az előzési tilalom ellenére. 130-140 km/h sebességre gyorsított, a járműve teljes terjedelmével áttért a bal oldali forgalmi sávba, így haladt be a beláthatatlan útkanyarulatba.

Ugyanekkor érkezett szemből egy személygépkocsi, amelynek a vezetője a kanyarban előző gépkocsi láttán a frontális ütközés elhárítása céljából fékezett és jobbra kormányozta a járművét, azonban a vádlott ekkorra a gépkocsija bal oldalának ütközött.

Az ütközés következtében a vádlott autója a levegőbe emelkedve többször átfordult, majd több alkalommal az úttestnek csapódva pattogva haladt tovább Őrhalom irányába, amerről egy újabb gépkocsi közeledett. Ennek vezetője a levegőben felé repülő jármű előli kitérés céljából balra, majd jobbra kormányozta autóját, de a vádlotti gépkocsi érintőlegesen így is nekiütközött.

A második ütközés után a még ekkor is nagy sebességgel, összetett mozgásmechanizmussal pörgő vádlotti gépkocsi a bal oldali vízelvezető árokba vágódott, onnan visszacsapódott az úttestre, végül az első ütközés helyétől 100 méterre, eredeti menetirányával szembe fordulva állt meg.

A hátul utazó lány, mivel bekapcsolt biztonsági övet nem viselt, a borulások során kirepült a járműből és egy füves-árkos területre zuhanva súlyos sérüléseket szenvedett.

A vádat képviselő Balassagyarmati Járási Ügyészség közlekedési ügyésze a járásbíróság ítélete ellen fellebbezést jelentett be, hosszabb tartamú járművezetéstől eltiltás kiszabását szorgalmazva. A vádlott enyhítésért fellebbezett.

A Balassagyarmati Törvényszék, mint másodfokú bíróság 2020. június végén tanácsülésen hozta meg a jogerős ítéletet, melyben leszögezte, hogy csak az ügyészi fellebbezés alapos. Maradéktalanul osztotta az ügyészség azon álláspontját, amely szerint a járművezetéstől eltiltás első fokon kiszabott mértéke nem felel meg a büntetési céloknak, figyelemmel a vádlott többszörös és feltűnően durva KRESZ-szabályszegéseire, a fiatalember nagyfokú gátlástalanságára és felelőtlenségére és nem utolsó sorban arra, hogy a még súlyosabb eredménnyel járó baleset elmaradása csupán a véletlennek és a szemből érkező gépkocsivezetők lélekjelenlétének volt köszönhető.

Ezért a törvényszék a 10 hónap fogházbüntetés érintetlenül hagyása mellett a járművezetéstől eltiltás tartamát csaknem  a háromszorosára, 3 évről 8 évre súlyosította.

Az ítélet jogerős.