A Salgótarjáni Járási Ügyészség egy 24 éves szlovák állampolgár letartóztatására tett indítványt, aki a nyár folyamán Salgótarján utcáin parkoló gépkocsik katalizátorait tulajdonította el.

A megalapozott gyanú szerint a férfi 2020 júliusában négy éjszaka is azért érkezett szlovákiai lakóhelyéről Salgótarjánba, hogy a város utcáin parkoló gépkocsik katalizátorait a magával hozott csővágóval a kipufogórendszereket megbontva levágja és ellopja. Két alkalommal kistehergépkocsiról, másik két esetben személygépkocsiról tulajdonította el így az alkatrészeket, cselekményeivel alkalmanként százezer forint feletti kárt okozva az autók tulajdonosainak.

Augusztus 8-án újra ilyen szándékkal érkezett Magyarországra, de a rendőrség már várta: Éjfél után, ahogy az országhatárt átlépte, Somoskőújfalun ellenőrzés alá vonták gépkocsiját, amiből előkerült a bűncselekmények elkövetése során használt csővágó szerszám, ezért a férfit őrizetbe vették.

Mivel a férfi külföldön él, ahol munkahellyel és a megélhetéséhez szükséges rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik, továbbá a terhére rótt bűncselekményeket sorozatjelleggel, több sértett sérelmére követte el, tartósan lopások elkövetésére rendezkedett be, és újra ilyen céllal érkezett hazánkba, a Salgótarjáni Járási Ügyészség 2020. augusztus 10-én indítványt tett a letartóztatására.

A Salgótarjáni Járásbíróság az ügyészi indítványnak helyt adott és gyanúsított letartóztatását 2020. augusztus 11-én – a bűnismétlés, valamint a szökés, elrejtőzés megakadályozása érdekében – elrendelte.

A végzés ellen a gyanúsított és kirendelt védője fellebbezést jelentettek be, de a jogorvoslati kérelem nem halasztó hatályú, annak elbírálásáig a férfi mindenképpen rács mögött marad.