Balassagyarmat visszakapott egy töredéket az egykori gazdag villanegyed hangulatából. A felújítás utolsó lépéseként felkerült az ékkő a régi főutca egyik legszebb házának, az Aninger-villának a homlokzatára.

Az 1904-ben épült Bajcsy utcai szecessziós palota Karaba Tamás építész tervei alapján öltözött régi pompájába Balassagyarmat város önerős beruházásaként. A déli homlokzaton található, Ipoly-parti jelenetet ábrázoló gipsz stukkó relief rekonstrukcióját Petró György szobrászművész készítette el.

– Ritkán fordul elő, hogy családi ház méretű épületeken figurális díszítőelemeket helyeznének el. Maga a ház a város egyik legrégebbi és legeklektikusabb épülete, a dombormű érdekességét is a régisége adja elsősorban – mondja a rekonstruálást végző művész.

 

Az értékekre fogékony járókelő egy Ipoly-allegóriát láthat a domborművön. A forrástól a torkolatig vezető képsorban a folyópart gazdagsága, a természeti kincsek elevenednek meg. Mivel az eredeti gipszstukkó szinte teljesen megsemmisült, Petró György fotódokumentáció alapján készítette el a rekonstrukciót.

– A kihívást a régi fotókon sem fennmaradt részletek kitalálása jelentette, és voltak olyan elemek, amelyeket újra kellett alkotni. Végül beton öntvény készült az agyag mintáról vett negatív alapján. Az anyagválasztásnál fontos szempont volt, hogy kiküszöböljük a zsugorodást, hogy az öntvény a lehető legnagyobb részletgazdagsággal fel tudja venni a formát, ellenálló legyen az időjárással szemben, és anyagában is illeszkedjen az épülethez – idézi fel a munkafolyamatokat Petró György.

A 250 kilogramm súlyú, 0.8 x 3.5 méteres alkotás elkészítésében a szobrászművész vitte a munka dandárját, de a dombormű igazi csapatmunka eredményeképp került fel a villa falára. Az alkotás a Helytörténeti Gyűjtemény fotói alapján, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ épületében készült, előbb a GAMESZ-os dolgozók, majd utolsó lépésekben már a kivitelezők és a kőművesek nélkülözhetetlen kétkezi segítségével.

(kanyó)