Ismét kirobbanó formában a Balassi Bálint Gimnázium 16 éves diákja: Vályi Gergő a viadal közel félszáz éves történelmének legfiatalabbjaként hazavihette az aggteleki vándorkupát.

Immáron 47. alkalommal rendezték meg a világörökség részét képező, Baradla barlang fölötti sziklákon az Aggtelek Kupa nemzetközi versenyt, amely a világ legrégebbi sziklamászó viadala. A sziklák egy évben egyszer, csak a verseny idején mászhatók, a világon is csak néhány ilyen különleges helyszínen mérhetik össze tudásukat a mászók.

Az idei viadalt a 16 esztendős címvédő, Vályi Gergő nyerte magabiztos teljesítménnyel. A Balassi Bálint Gimnázium diákja a tavalyi ifjúsági Európa-bajnoki címe után ismét kiváló formában teljesít. Mivel harmadszor bizonyult a legjobbnak Aggteleken, hazavihette a vándorkupát – a verseny történelmének legfiatalabbjaként.

Aligha kell ecsetelnem, hogy miért ez a kedvenc versenyem – nyilatkozott Gergő -, így már annak is örültem, hogy elindulhattam rajta. A felkészülésem jól sikerült, hiszen pár nappal korábban érkeztem haza Svájcból, a tíz napos sziklamászó edzőtáborból. Több szempontból is kivételes az Aggtelek Kupa. Egyrészt a verseny már akkor létezett, amikor én még meg sem születtem, sőt a szüleim is kisgyermekek voltak. Másrészt gyönyörű természeti környezetben mászhatunk, arról már nem is beszélve, hogy a barátaimmal, mászótársaimmal mászhatok, ami mindig külön öröm. A verseny hangulata is kiváló, hiszen több mint száz mászó vett részt rajta, minden napra jutott a mászáson kívül egy jó kis verseny az esti órákra, kötél húzó, kötél mászó verseny,  fekvőtámasz, kötél összeszedő verseny, szóval nagyon jól éreztük magunkat. Természetesen nagyon örülök a győzelemnek, az pedig külön öröm számomra, hogy mind a 32 utat elsőre, hiba nélkül sikerült kimásznom. Szeretném megköszönni mászótársamnak, Gyimesi Panninak a biztosítást, a Perem sziklamászóknak, hogy létrejöhet évről évre ez a verseny, hiszen ők egész évben dolgoznak ezért, és a MOL-nak az idei támogatást.

Vályi Gergő egy kis pihenő után indul a csehországi edzőtáborba és készül az őszi ifjúsági Európa Kupára.

(szilágyi)

Fotó: Kelemen Gergő