Ez az ünnep, Szent Istvánnal és a magyar államiságot jelképező Szent Koronával, az évszázadok alatt a magyar identitás része lett, a magyar létezés origóját jelentő csodás emlékezéssé vált – fogalmazott augusztus 20-i beszédében Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere.

A Vármegyeházán rendezett augusztus 20-i ünnepségen városunk első embere mondott ünnepi beszédet.

– A magyar koronát alapító Szent István királyunk ünnepe végig kíséri az egyháztörténetet éppúgy, mint teljesen egyedülálló, mondhatjuk csodás módon a magyar állam, vagyis a magyar nép történetét­ – ­szögezte le Csach Gábor.

Felidézte, hogy 937 évvel ezelőtt, Nagyboldogasszony augusztus 15-i ünnepe utáni első vasárnapon, 1083. augusztus 20-án, Imre herceggel és Gellért püspökkel egyetemben szentté avatták I. István államalapító királyunkat. A később szintén szentté avatott katonakirályunk I. László az 1092-es szabolcsi zsinaton emelte ünnepnappá először, elsősorban a szent király egyházvédő alakját, a Szűzanyának tett országfelajánlást hangsúlyozva.

– Ez az ünnep, Szent Istvánnal és a magyar államiságot jelképező Szent Koronával, az évszázadok alatt a magyar identitás része lett, a magyar létezés origóját jelentő csodás emlékezéssé vált – hangsúlyozta a városvezető. – Nem véletlen, hogy az 1938-as Szent István év törvényi rendelkezéséhez hasonlóan a rendszerváltás után megszületik az ismét szuverén magyar állam hivatalos ünnepnapjává történő nyilvánítás is. Majd hogy a dolgok újra a helyükre kerüljenek, a Szent Koronának, mint „Magyarország alkotmányos állama és a nemzet egysége megtestesítőjének” tisztelete része lett az új Alaptörvény preambulumát jelentő Nemzeti hitvallásnak. Micsoda zaj van ekörül azóta is, pedig a középkor európai királyságaiban mindenhol az alapító királyokhoz kötött nemzeti Korona testesítette meg az élő államot, ennek viselése adott legitimitást az uralkodóknak, ez kötelezte a királyokat a nemzet minden tagja feletti gondviselésre. Már Szent István is ezer évvel ezelőtt fiához, Imréhez írt Intelmeiben is 10 tanáccsal szolgál, okként pedig a biblia Mennyei seregeinek 10 karára utalva ezt írja: „a Királyi Korona 10 alapelve ez, mely nélkül sem itt nem uralkodhat senki, de nem juthat az örök királyságba sem”. Ezerhúsz esztendőnyi idő ismeretében elérhetetlen mélységet adó csoda ez.

– A modern tudomány megkérdőjelezhetetlen, bár ellentmondásokban sem szűkölködő alakja Albert Einstein szerint „kétféleképp élhetjük le az életet, vagy úgy, hogy semmit sem tartunk csodának, vagy úgy, hogy mindent annak tartunk”. Az érzelemmentes okoskodás bűnétől és a koronavírustól sem fertőzötten nem tudok mást mondani én sem, mint hogy Szent Istvánnak hála, magyarnak és balassagyarmatinak lenni is csoda, mely tudást a jövőnek továbbadnunk kötelező hagyomány kell, hogy legyen. Hát legyen! – zárta ünnepi beszédét városunk polgármestere.

Az ünnepségen közreműködött a Balassagyarmati Dalegylet (karnagy: Ember Csaba), az Evangélikus Egyház Kórusa (karnagy: Antal Gusztávné), a Szent Felicián Kórus (karnagy: Unterwéger J. Zsolt), Csallóné Majoros Erzsébet, Fábry István, Cseri Lászlóné, Csetneki Hanna, Nagy Zsófia.

Az újkenyeret megszentelte Molnár Ambrus református lelkipásztor, Turai János plébános és Dóbiás Zalán esperes, majd megszegte Csach Gábor és Balla Mihály, térségünk országgyűlési képviselője.

Fotó: Sümegi Tamás