Biciklis attrakcióra készül a hétvégén az Ipoly Túra Egyesület. Augusztus 29-30-án kerül megrendezésre az 1. Ipoly Nemzetközi Veterán Kerékpártúra és Konferencia.

A szervező egyesület két helyszínen várja a látogatókat: a Kerékpár Múzeumként, illetve Túraközpontként működő Mikszáth utcai főhadiszállás, valamint a Civitas Fortissima tér ad otthont a rendezvénynek.

– Szombaton szeretnénk hagyományt teremteni, és minden évben egyre több biciklis túrázót idevonzani. A rendezvénynek ugyanaz a célja, mint az Ipoly túrarendszer kialakításának. Ide szeretnénk hozni a gyönyörű és nyugalmas Ipoly-völgybe a turistákat, szokják meg, szeressék meg a vidéket, és bátran hagyják el a túlzsúfolt biciklis köröket – mondta Olexa Miklós, egyesületi elnök.

A színes és újdonságnak számító programok augusztus 29-én, 13 órakor, a Főtéren kezdődnek, ahol a Magyar Kerékpáros Turisztikai Központ sátrában a szervezet „Tekerj a zöldbe!” országos projektjével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. 17 órakor a Kerékpár Múzeumtól indulnak el a nagyrészt muzeális bicikliket tekerő felvonulók, akiknek a sorát veterán autósok, motorosok kezdik, végül lovasok zárják. Az esti konferencia műszaki jellegű témájából adódóan elsősorban gyűjtőknek és ehhez kapcsolódó szakembereknek, a főtéri biciklis bál viszont a szórakozni vágyó városlakóknak és vendégeknek szól, élő zenével, retro hangulattal.

Lesz még ezen kívül alkatrész börze, velocipéd bemutató, vurlicer, 150 éves veterán nyomda és kétkerekűk a muzeális daraboktól az e-bicikliig.

Augusztus 30. vasárnap a túrák napja. Három időpontban, három útvonalon, három távot – 88, 50 és 30 km – kínál a MAKETUSZ és az Ipoly Túra Egyesület.

– A túraközpontból indulnak az útvonalak, mindegyik áttér a szlovák oldalra, és távolságtól függően, a soron következő Ipoly-hídon tér vissza a magyar oldalra. A részvétel ingyenes, semmilyen felkészültséget nem igényel, minden kirándulni, túrázni vágyó biciklistát örömmel látunk – tette hozzá a főszervező.

(kanyó)