A hazai termékek vásárlásával nem csupán támogathatjuk a magyar munkahelyeket, de a környezetvédelem szempontjából is hasznos.

Keressük a hazai, a helyi termékeket, hogy kisebb legyen a környezetterhelés!

Minél több helyben készült, termelt árut vásárolunk, annál kisebb – előállításhoz, szállításhoz, eladáshoz kapcsolódó – környezetszennyezést “támogatunk” pénzünkkel és fogyasztói döntéseinkkel. A környezetvédelmi szempontokon kívül a hazai termékek vásárlása társadalmi és gazdasági előnyökkel is jár – tegyünk hát érte! Legyünk tudatos vásárlók ezen a téren is!

Részesítsük előnyben a hazai előállítású árut! Minél többet utazik a termék vagy annak alapanyaga, annál nagyobb a járulékos légszennyezés és több a szállításhoz felhasznált energia, főként ha az áru hűtőkamionban érkezik. Így több vegyi anyaggal kezelik a gyümölcsöt, zöldséget (hogy megelőzzék az utaztatás alatti penészedést, rothadást, stb.) illetve több tartósításra van szükség.

Keressük a helyi termékeket! A nagyüzemihez képest kisebb környezetterheléssel járó helyi termelés (és elosztás) ösztönzi a biológiai sokféleséget a mezőgazdaságban (nincs intenzív földhasználat, kisebb víz- és vegyszerhasználat, természetközelibb biotópok), csökkenti az energiaigényes szállítást, és segíti a helyi gazdaságok és a helyi közösségek megerősödését.

Ha nincs lehetőségünk helyben készült terméket vásárolni, válasszuk a hozzánk legközelebb előállítottat!

Vásárláskor részesítsük előnyben a kistermelőket, a kis üzleteket! A globalizált kereskedelem a nagy áruházláncoknak, a multinacionális cégeknek kedvez, s rontja a helyi iparosok, termelők – s végső soron a hazai termelés – helyzetét.

Amikor csak tehetjük, vásároljunk piacon vagy közvetlenül a termelőtől! Így kereskedelmi láncolat kiiktatásával, közvetlenül a terméket előállító gazdát, családi vállalkozást támogatjuk; kisebb a környezetterhelés, mert nincs “nagybani” szállítás, tárolás; frissebb és minőségibb élelmiszerhez juthatunk.

Készítsük magunk ételeinket! A gondosan kiválasztott alapanyagokból otthon készült élelmiszer a legmegbízhatóbb… akár a téli befőttről, akár az ebédről van szó. A tartósított kész- és félkész élelmiszerek helyett fogyasszunk frissen készültet!