Izgalmas kirándulások és programok, sok-sok játék, értéket adó foglalkozások – két turnusban 40 általános iskolás korú gyermek vett részt a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ nagy sikerű napközis táborában.

A 2010 óta minden nyáron megrendezésre kerülő városi kalandtábor, tematika köré szerveződő, értékes és élvezetes programokat kínál. Mátyás király, Mikszáth, a Szabadság vagy az Őselemek után – a Nemzeti Összetartozás évében – az Összetartozás került sorra.

– A hétfő a családról, a kedd a városról, a szerda a nemzetről, a csütörtök a Földről szólt, a péntek pedig egy különleges nap volt mindkét turnusunkban – mondta Jakus Julianna, a MKMK programszervezője. – Dramatizáltuk a című magyar népmesét, városnéző sétánk során érdekes épület megfigyeléseket tettünk, felfedeztük a Civitas Fortissima Múzeumot. Fontosnak tartjuk, hogy az elődök hazafias bátorságát és vitézségét példaként állítsuk a gyermekek elé, ezért a baranta módszereit és eszközrendszerét alkalmazva táborozóinkat közösségben való együttműködésre, játékos küzdelemre hívtuk Kovács Kornél, Onodi Krisztofer és Paróczi Ákos által, ostoros bemutatóval is gazdagítva a programot. Volt történeti játszóházunk is, és megfejtettük, hogy miről mesél a térkép. Tóth Zsuzsanna a néptáncot tette élővé számunkra.  Különböző tájegységek dalait, táncait, betyárlegendáit, csárda- és fonó hangulatát varázsolta közénk. Ellátogattunk a salgótarjáni bányamúzeumba, és kirándulást tettünk a Palóc Grand Canyonba. Idén sem maradhatott el a filmvetítés és a pizzázás. Az Égig érő fű című filmet néztük meg a Madách Moziban. A táborban sokat kézműveskedtünk: készítettünk térbeli mesekönyvet, elszakíthatatlan kötelet, kötöttünk gúzskarikát vesszőből, volt papírhímzés, gyöngyfűzés, és az örök nagy kedvenc körmönfonás is – idézte fel az élményeket a táborvezető.

A városi kalandtábor népszerűségét és sikerét hűen kifejezi, hogy hirdetés nélkül is megtelik a létszám. Többen középiskolásként is visszatérnek, itt teljesítve közösségi szolgálatukat. A táborvezetők – Badainé Bagyin Eszter, Benedek Marianna és Jakus Julianna – jövőre ismét örömmel fogadják régi és új kalandtáboros kis barátaikat és segítőiket.

(kanyó)

Fotó: Sümegi Tamás