A Pásztói Járási Ügyészség indítványa alapján a bíróság elrendelte annak a 24 éves férfinek a letartóztatását, aki a nagymamája bántalmazása miatt kiszabott börtönbüntetésből szabadulva, újabb, ezúttal vagyon elleni bűncselekményt követett el a sértett sérelmére.

A gyanúsított 2020. augusztus 26-án a reggeli órákban az ablakot betörve behatolt a nagymamája pásztói ingatlanának garázsába, ahonnan jogtalanul eltulajdonított 2.200 Ft készpénzt.

A férfi még ugyanezen napon ismételten megjelent a sértett ingatlanánál, a bejárati ajtó melletti ablaküveget betörte, majd a lakásba így bejutva a kulccsal zárt vendégszobához ment, annak ajtaját betörte, és onnan eltulajdonította a sértett 65.000 Ft értékű televízióját, amit később mindössze 11.000 Ft-ért értékesített. Az ellopott televíziót a nyomozó hatóság lefoglalta, így a sértett kára megtérült, azonban az első lopással okozott, valamint 17.500 Ft rongálási kár továbbra is fennáll.

A sértett a sérelmére unokája által elkövetett lopás bűncselekménye miatt a törvény által megkívánt magánindítványt előterjesztette, kérve az elkövető felelősségre vonását.

A gyanúsított ugyan a sértett lakásába van bejelentve, azonban a házban csak rokonai jelenlétében tartózkodhat. Mivel a nagymamája sérelmére sorozatosan követett el bűncselekményeket, a sértett kezdeményezte a bejelentett munkahellyel és jövedelemmel nem rendelkező gyanúsított kényszerkijelentését.

A gyanúsított büntetett előéletű, visszaeső, 2020 áprilisában került feltételes szabadságra 2 év 4 hónap szabadságvesztéséből, amely büntetést más bűncselekmények mellett épp a nagymamája sérelmére elkövetett bántalmazás, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett súlyos testi sértés bűntette miatt kapott.

A Salgótarjáni Járásbíróság az ügyészi indítványnak helyt adott, a terhelt jelenlétének biztosítása és a bűnismétlés megakadályozása érdekében – különösen arra a veszélyre tekintettel, hogy szabadlábon maradása esetén a sértett sérelmére újabb bűncselekményt követne el – egy hónapra elrendelte a férfi letartóztatását.