A Salgótarjáni Járási Ügyészség a kár megtérítése miatt eredményesen záruló közvetítői eljárás után megszüntette a büntetőeljárást azzal a 33 éves férfivel szemben  aki banki készpénzfelvételkor tévesen átvett összegre követett el jogtalan elsajátítást.

A férfi 2018. október hó 17-én az egyik salgótarjáni bankfiókba ment azért, hogy az általa képviselt Kft. fizetési számlájáról 200.000 forint készpénzt vegyen fel. A pénzintézet pénztárosa a tervezett húsz darab 10.000 forintos helyett tévedésből húsz darab 20.000 forint címletű bankjegyet adott át neki, így összesen 400.000 forint készpénzt fizetett ki.

A kifizetési pénztárbizonylat 200.000 forint összeg átadását tartalmazta, ahogyan a fizetési számla egyenlege is csak 200.000 forint összeggel csökkent, a bankfiókban ezáltal 200.000 forint pénztárhiány keletkezett.

A pénztárhiány észlelését és a kifizetést rögzítő kamerafelvétel megtekintését követően a bankfiók telefonon megkereste a férfit, akivel közölték, hogy tévedés történt, és felhívták őt a 200.000 forint készpénz visszafizetésére.

A férfi azonban a fenti felhívásnak nem tett eleget, többszöri megkeresésre sem jelent meg a pénzintézet fiókjában a pénz visszafizetése érdekében, amelyre 2018. december hónapjában tett ígéretet utoljára, ezt követően pedig a pénzintézet számára elérhetetlenné vált.

A bank ezért jogtalan elsajátítás vétsége miatt feljelentette őt, a büntetőeljárásban a gyanúsított a terhére rótt bűncselekmény elkövetését már beismerte és indítványozta közvetítői eljárás lefolytatását, amelyhez a sértett pénzintézet képviselője is hozzájárult.

A Salgótarjáni Járási Ügyészség ezért a büntetőeljárást felfüggesztette és az ügyet közvetítői eljárásra utalta. Ennek során a gyanúsított és a sértett képviselője között a közvetítői eljárásról szóló törvény szerinti megállapodás létrejött az okozott kár megtérítésére. A közvetítői eljárás eredménnyel járt, a gyanúsított a bűncselekmény káros következményeit a megállapodásban jóváhagyott módon jóvátette, tevékeny megbánást tanúsított, ezzel büntethetősége megszűnt.

A Salgótarjáni Járási Ügyészség az eredményes közvetítői eljárás miatt a büntetőeljárást a gyanúsítottal szemben megszüntette, a sértett kára így vádemelés nélkül megtérült, a mediáció emellett a bíróság tehermentesítését is szolgálta, mivel nem kellett bizonyítási eljárást lefolytatni az ügyben.