A Balassagyarmati Járási Ügyészség súlyos testi sértést okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt emelt vádat egy 54 éves Nógrád megyei férfival szemben, aki 2019 októberében ittasan okozott az élettársa sérülésével járó közlekedési balesetet.

Az eljárás adatai szerint a férfi és a nő 2019. október 3-án délután együtt italoztak otthonukban, majd 19 óra 30 perc körül további alkoholt akartak vásárolni. Gépkocsival indultak el a közeli italboltba, ahol bevásároltak és már hazafelé tartottak, mikor Nagylóc lakott területén, a Kossuth úton a közepes-súlyos fokú alkoholos befolyásoltság alatt álló férfi ittassága miatt nem tudott elhaladni két, az út jobb oldalán parkoló autó mellett: gépkocsija mindkettőnek nekiütközött, majd a templom kerítésének csapódott.

A baleset következtében a jobb első ülésében utazó nő bordatöréseket és mellkas-, valamint arczúzódásokat szenvedett, a három jármű, tovább a templomkerítés megrongálódott.

A helyszínre riasztott rendőröknek a nő azt állította, hogy ő vezetett, de az akkorra ugyancsak odaérkező szülei elmondták, hogy a lányuk nem is tud vezetni, csak az élettársát akarja menteni. Ekkor a férfi elismerte a vezetés tényét.

A baleset oka a vádlott ittassága volt, ezért a Balassagyarmati Járási Ügyészség közlekedési ügyésze súlyos testi sértést okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt nyújtott be vádiratot ellene a Balassagyarmati Járásbíróságon, melyben – figyelemmel büntetlen előéletére és a sértett megbocsátására – felfüggesztett börtönbüntetés, valamint közúti járművezetéstől eltiltás kiszabására, továbbá a 40.000 Ft-os bűnügyi költség megfizetésére tett indítványt.

A balesetnek nem csak büntetőjogi következményei lehetnek: a férfi által a másik két járműben és a templomkerítésben okozott anyagi kárt a gépkocsija biztosítója megtéríti a károsultaknak, de a baleset okozója számíthat rá, hogy a biztosító ezeket a kifizetéseket a kötelező felelősségbiztosításra vonatkozó jogszabályok alapján vissza fogja követelni tőle, mivel a balesetet ittas állapotban okozta.