Az elmúlt napokban a kormány új intézkedéseket vezetett be a járvány elleni védekezés jegyében, a legfontosabb a maszkviselés. Virológus szakemberek egybehangzó állítása szerint, ha a lakosság 80 százaléka hordana maszkot, a fertőzések száma a tizedére csökkenne.

Az intézkedések közül a legfontosabb, a látogatási tilalom bevezetése az idősotthonokban és a kórházakban.

Zárt helyeken, vagyis üzletekben, bankban, postán, gyógyszertárban, de a tömegközlekedési eszközökön is, kötelező mindenkinek maszkot viselnie.

Ha valaki egy boltban nem viseli a maszkot, akkor ő és a boltos is büntetést kap, a boltost második esetben figyelmeztetik, harmadik esetben bezárják az üzletet.

Virológus szakemberek egybehangzó állítása szerint, ha a lakosság 80 százaléka hordana maszkot, a fertőzések száma a tizedére csökkenne.

Fontos szabály, hogy nem mehetnek be a szülők az iskolába és októbertől minden gyermek lázát megmérik az iskolába érkezéskor.

Mindenki számára ingyenes lesz az influenza elleni oltás, rendelkezésre áll több mint tízezer kórházi ágy, lélegeztetőgép, orvosok, nővérek, védőeszközök és egy mobilkórház.

A koronavírus-tesztekre hatósági árat vezetnek be, és feldolgozásukba szükség esetén magánlaborokat is be lehet vonni a tavasszal kidolgozott protokoll szerint.

A cégek szabadon dönthetnek arról, milyen formában tudják megszervezni a munkát.