A Kormány megkezdi az illegális hulladéklerakók felszámolását. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kidolgozta a Tisztítsuk meg az országot! program akciótervét. Ennek eső pillére, hogy az illegális lerakók felszámolása mellett olyan hulladéklerakókat kell kialakítani, ahová jogszerűen lehet a hulladékot elhelyezni. A másik fontos elem egy olyan szankciórendszer bevezetése, amellyel senkinek sem jut eszébe közterületen lerakni a hulladékát. A programban a kormány közreműködőként jelölt ki több szervezetet, köztük az önkormányzatokat. Létrehozták a Hulladékradar applikációt, amelyen keresztül bárki, bárhonnan bejelentheti, ha illegális hulladéklerakást vagy hulladéklerakót észlel.

Filip László mezőőr, munkájából adódóan, testközelből tapasztalja meg a város illegális szemétlerakói által okozott problémákat. Kollégáival olykor szélmalomharcot vívnak: a szemétkupacok újratermelődnek, növekednek.

– A COVID-vírus időszak alatt óriási mennyiségű szemét került a város külterületeire – mondja a balassagyarmati mezőőr. – Vannak, akik ebből üzletet csinálnak, lovas kocsival, tíz-húszezer Forintért a házaktól elviszik a szemetet, és leraknak két-három köbméter hulladékot, ahová éppen kedvük tartja.

Hogyan tudják ezt szankcionálni?

– A mezőőrnek is van bírságolásra, büntetésre joga, de ezzel nem oldódik meg a helyzet. Csak akkor lehetséges büntetni, ha tettenérésen fogják az illetőt. S ha sikerült is elfogni, igazoltatás következik, de onnantól kezdve elmenekülhet. Szerencsére a Rendőrség rugalmas, és amint probléma van, jönnek és intézkednek. De ami meglepő, hogy jómódú, köztiszteletben álló emberek is fizettek azért, hogy elvigyék tőlük a szemetet. Kíváncsi vagyok, hogy a tizenegy, jelenleg folyamatban lévő eljárásnak mi lesz a végkimenetele.

Mit lehet mégis tenni, hogy megszűnjön a probléma?

– A számomra fontos technikai eszközök, mint terepjáró vagy vadkamera már rendelkezésre állnak. Ismerjük a népszerű illegális szemétlerakó helyeket, ezeknek az akadályosítása is előrelépést jelenthetne. Az ipari cégek őrei is támogatják a munkámat, de a polgároknak kellene megérteniük, hogy ezt a rossz szokást egyszer s mindenkorra el kell hagyniuk. Az illegálisan elszállíttatott hulladék nem olcsó, sőt, épp ellenkezőleg, nagyon drága! Milliós nagyságrendű közpénzbe kerül a lerakók felszámolása, és a hulladék tönkre teszi a természetet.

Filip László üdvözli az országos programot, s bízik abban, hogy a komoly büntetési tételeknek lesz foganatja. Huszár Péter alpolgármesterrel közösen helyi akciótervet dolgoztak ki annak érdekében, hogy a probléma ne terhelje tovább a város közösségét.

– Mindenképp meg fogjuk szüntetni az illegális hulladéklerakókat, nagyon elszántak vagyunk az ügyben. A komoly szankciók kedvét fogják szegni a szabálytalankodóknak. A polgároktól viszont azt kérjük, hogy ha segítségre van szükségük, jelezzék felénk, és találunk megoldást a Városüzemeltetési NKft.-vel közösen – tette hozzá az alpolgármester.

(szilágyi)