Sajátos nevelési igényű gyermekek részére gyógypedagógiai óvoda nyílik. Ezzel a fejlesztéssel bekerült a rendszerbe a hiányzó láncszem. Az SNI gyerekek nevelését immáron hároméves kortól 25 éves korig biztosítja a Mosoly EGYMI.

A Balassagyarmati Tankerületi Központ a 2020. évi intézményi átszervezések alkalmával terjesztette fel a javaslatot a gyógypedagógiai óvodai csoport kialakítására, amely a minisztérium által támogatást nyert. A gyógypedagógiai óvodai nevelés egy, maximum 12 fő befogadására alkalmas óvodai csoportban indul, a Balassagyarmati Központi Óvoda Nyitnikék Tagóvodájában. Az ép gyermekek mellett járhatnak majd oviba a sérült gyermekek, elősegítve ezzel azt is, hogy egészséges társaik érzékenyek és elfogadóak legyenek velük.

A gyógypedagógiai óvodai csoport megszervezése már megkezdődött: a Balassagyarmati Tankerületi Központ az infrastrukturális beruházásokat, eszközbeszerzéseket elindította, valamint a csoport indításához szükséges személyi feltételek rendelkezésre állnak – közölte Nagyné Barna Orsolya, a Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója.

Az új intézményegység létrehozásában eredményes csapatmunka segíti a Siketné Zsiga Judit által vezetett Mosoly EGYMI munkatársait. A fenntartó, a városvezetés, a Központi Óvoda, a tagóvodák és a GAMESZ dolgozói egyaránt a sikeres elindulásért fáradoznak.

 „Hálásan köszönünk minden segítséget, amit a partnereinktől kapunk – emeli ki az igazgatónő. –Ritka pillanat, amikor egy intézményegység létrehozásakor maradéktalanul fel tud állni a szakmai stáb, de ez most megtörtént. Körülbelül szeptember közepén kezdjük el fokozatosan feltölteni a csoportot. Mivel sérült gyerekekről van szó, egyesével fognak érkezni, s a szakértői bizottság előzetes felmérései alapján mindegyikükre külön felkészülünk segédeszközökkel, egyéni igényekhez támogatást adó szakemberekkel. Idő kell, hogy összeszokjanak, hogy közösségként tudjanak működni. Terveink szerint a téli szünetig megtelik a csoport.”

Ma már minden 65. gyermek autizmussal születik, ezért várhatóan autizmussal élő gyermekek lesznek a legnagyobb számban a gyógypedagógiai csoportban. Az intézményegység létrehozásával a hiányzó láncszem került a helyére.

„A korai fejlesztésre kapcsolódik rá a gyógypedagógiai óvoda, az eddig hiányzó láncszem. Innen vagy az integrációba vezet a gyermek útja, és ez esetben ellátást kap az utazó gyógypedagógiai hálózatunktól, vagy iskolás éveit a szegregált nyírjesi intézményben tölti, ahol 25 éves koráig, a szakma megszerzéséig tanulhat.”

A sérült gyermekek korai fejlesztését hároméves korig a pedagógiai szakszolgálat végzi, óvodás korukban eddig vagy integrált ellátást kaptak, vagy a bölcsődében maradtak iskolakezdésig. Gyógypedagógiai óvodai nevelésben való részvételre eddig legközelebb Salgótarjánban, illetve Vácott volt lehetőség. Az óvodás korú sérült gyermekek ellátása aránytalanul nagy megterhelést jelentett a környékbéli szülők számára.

„Ismerünk olyan helybeli családot, aki napi szinten Salgótarjánba utazik, de mivel idegen helyen nem alszik a gyermek, ezért három óra elteltével már jönnek is haza. Pásztón van lehetőség bentlakásra, de ilyen korú gyermeknél ez nem feltétlenül megoldás. Most végre megnyílt az az út, amit egy sérült gyermek végig tud járni. A családoknak ez az intézményegység megoldást jelent, mi pedig lassan beteljesítjük, amit a küldetésnyilatkozatunkban megfogalmaztunk, hogy Nyugat-Nógrád minden SNI gyermekét ellátjuk.”

Kanyó Kinga