A Balassagyarmati Járási Ügyészség 2017 áprilisában lopás bűntette és kiskorú veszélyeztetése miatt emelt vádat egy család négy tagjával és egy ismerősükkel szemben, akik egy elhagyatott ipartelepről hónapokon át fémtárgyakat tulajdonítottak el, mely ügyben a Balassagyarmati Törvényszék, mint másodfokú bíróság jelentősen súlyosította az elsőfokú ítéletet.

A házaspár és férfi ismerősük 2015 márciusa és augusztusa között egy Nógrád megyében található, őrizetlenül hagyott ipartelepről rendszeresen vas-, alumínium- és réztartalmú tárgyakat tulajdonított el azért, hogy azokat fémátvevőhelyen értékesítve pénzhez jussanak.

A telepre a már megbontott kerítésen át jutottak be, ahol az épületekről és a csarnokokból különféle fémszerkezeteket – köztük horganyzott tetőt, vascsöveket, radiátorokat, mérőórákat – tulajdonítottak el. A lopott dolgokat a férj által vezetett gépkocsival szállították el a helyszínről. A házaspár a bűncselekmények elkövetésébe lányukat és kiskorú fiukat, valamint a náluk nyaraló szintén kiskorú rokonukat is bevonta. A vádlottak a gyár területéről több mint 270 ezer forint értékű fémtárgyat tulajdonítottak el.

Az elsőfokú bíróság a vádlottakat társtettesként, folytatólagosan elkövetett lopás bűntette, emellett a házaspárt kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt mondta ki bűnösnek. A férfit ezért, mint többszörös visszaesőt 3 év szabadságvesztésre, 5 év közügyektől eltiltásra és 1 év közúti járművezetéstől eltiltásra, a nőt 1 év 10 hónap, 3 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, míg a többi elkövetőt felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

Az ítélettel szemben az ügyész az I. és II. rendű vádlott terhére súlyosítás végett jelentett be fellebbezést.

A Balassagyarmati Törvényszék minden tekintetben osztva a Nógrád Megyei Főügyészség álláspontját megállapította, hogy a vádlottak többszörösen büntetett előéletére, a halmazatra tekintettel, valamint arra, hogy az I. rendű vádlott a bűncselekményeket többszörös és egyben különös visszaesőként követte el, az elsőfokú bíróság által kiszabott szabadságvesztés mértéke illetve a felfüggesztés tartama nem alkalmas a büntetési célok elérésére.

Ezért a férfi szabadságvesztésének tartamát 4 év 6 hónapra súlyosította, melyből felételes szabadságra sem bocsátható, így azt teljes egészében le kell töltenie. A nő esetében a szabadságvesztés felfüggesztésének tartamát 5 évre emelte fel. Az ítélet jogerős.