Elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatot, és a hálapénz kivezetéséről is megállapodás született a hétvégén.

Szombat reggel, több hónapos előkészítő munka után, találkozott a kormány és a kamara delegációja. A kamara által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó bértáblát a kormány elfogadta, az erről szóló törvényjavaslat hétfőn, azaz ma kerül az Országgyűlés elé. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) 120 százalékos béremelést kért az orvosoknak.

Orbán Viktor bejelentését követően megjelent, hogy a jövőben mennyit kereshetnek az orvosok. Egy rezidens, gyakorlati időtől függően, 7-800 ezer forint körüli alapbért fog kapni, az idősebb orvosok 2,4 millió forintot is kereshetnek.

A kormányfő arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány második hulláma hosszabb és nehezebb lesz, ezért egyszerre kell végrehajtani átszervezési lépéseket, és növelni az egészségügyi dolgozók teherbíró képességét. – Most összefogásra van szükség, ez az a pillanat, amikor az orvosok bérében áttörő erejű javulást kell elérnünk, és ha összefogunk, együtt újra sikerülni fog – mondta Orbán Viktor. Hozzátette azt is: az orvosi jogviszonyok rendszere nehezen átlátható, ezért létrehoznak egy új egészségügyi munkajogviszonyt, egy speciális, egységes szabályrendszert.

Azzal, hogy miniszterelnök elfogadta a MOK bértábla javaslatát, megteremtette a hálapénzmentes, megfelelő orvosi szakmai munka lehetőségét – jelentette ki Kincses Gyula, a kamara elnöke.

Az ütemezés az elkövetkező hetekben eldől, a kamara tervei szerint január elsejétől lenne egy érdemi emelés, ez akár 65-70 százalék is lehet, 2022 januárjában pedig érkezhet a maradék összeg.

Jövőre 2012 milliárd forint jut egészségügyi célokra, ami azt jelenti, hogy a kormány tíz év alatt 915 milliárd forinttal, 76 százalékkal növelte az emberek egészségének megvédésére fordítható forrásokat. Idén januártól 14 százalékkal emelkedtek az egészségügyi szakdolgozói alapbérek, valamint még idén novemberben várható ezen felül egy újabb húszszázalékos béremelés. 2022 januárjától újabb, harmincszázalékos béremelést terveznek. A 2016-ban kezdődött többlépcsős béremelési program összesen mintegy 72 százalékos béremelést tesz ki, így egy ápoló átlagosan két és félszeresét fogja keresni 2022-re a béremelés előtti bérének.

Egy pályakezdő, középfokú OKJ-s képzéssel rendelkező szakdolgozó bére a 2018-as 191 865 forintról 234 152 forintra nő, illetve egy nyugdíj előtt álló szakdolgozó alapbére januártól 318 931 forint lesz, ami pedig több mint ötvenezer forintos emelkedés a 2018-as 261 333 forinthoz képest.

Az orvosi, szakorvosi alapbérek a 2016–2017-ben megvalósított kétlépcsős béremelésnek köszönhetően átlagosan 56,8 százalékkal emelkedtek 2010 óta.