Nagy a baj a gyarmati kórházban: álhírrel riogat a balliberális média

Mivel a koronavírus második hullámának ijesztő fenyegetése itt jár közöttünk, a média a helyzet súlyának megfelelő körültekintéssel és felelősséggel tájékoztatja az aggódó polgárokat. Ja, nem. A balliberális médiumok hasznosabbnak tartják, ha álhírt terjesztenek, ezúttal a gyarmati kórház kapcsán.

A hétvégén a függetlenobjektív Index kiáltotta világgá: ötven egészségügyi dolgozót vezényeltek át azonnali hatállyal Egerből Balassagyarmatra! Az írás szerint az egri Markhot Ferenc Oktatókórház több mint ötven dolgozójával közölték csütörtökön, hogy másnap reggel átviszik őket a balassagyarmati kórházba, hogy koronavírusos betegeket lássanak el. A cikk rendkívül jól értesült szerzője még háttérinformációt is megosztott az olvasókkal: „Az terjed, hogy a kórházigazgatónak tegnap azt mondták, hogy vagy kiállít 50-52 embert, aki péntek reggel már megy is Balassagyarmatra, vagy mehet ő is”.

Nem csoda, hogy ekkora sztori futótűzként terjedt, néhány óra múlva már több mint egy tucatnyi balliberális médium szajkózta a bombahírt, amelynek kapcsán „természetesen” nem kérdeztek meg egyetlen balassagyarmati illetékest sem.

Mi megtettük.

Csach Gábor polgármester elmondta: nem igazak a sajtóhírek. Csupán egy egyeztető megbeszélésre hívtak Gyarmatra kilencven egészségügyi dolgozót Heves megye három kórházából, Hatvanból, Gyöngyösről, és Egerből. A találkozó célja az volt, hogy megbeszéljék az esetleges logisztikai és munkaszervezési kérdéseket, ha szükség lenne plusz erők bevonására a COVID-os betegeket is ellátó gyarmati kórházban. A konzultációra érkezett szakemberek jöttek, majd az egyeztetés után haza mentek.

Balassagyarmat első embere megerősítette, amiről már hetekkel korábban tájékoztatta a város lakosságát: az Operatív Törzs és a Tisztifőorvos döntése alapján az észak-magyarországi régióban két kórház kapott első lépcsős COVID-ellátási feladatot, a miskolci megyei kórház és a gyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház. A kormány úgy döntött, hogy első lépcsőben koncentrálja a covid-gyógyító helyeket kevesebb kórházba, ezt pedig úgy oldják meg, hogy a kijelölt helyeken bővített ellátási kapacitást építenek ki – Gyarmaton ez 85 normál és 40 intenzív koronavírus beteg gyógyító ágyat jelent -, a szükséges szakember állományt pedig a legközelebbi nem covid-gyógyító kórházakból irányítják át. A velük való szakmai konzultációk országszerte folyamatban vannak, minden érintett kórházban betegszámtól függő részletes ügyeleti és logisztikai protokollt dolgoznak ki a szakemberek.

– A járvány dinamikájának megfelelően csoportosítanak át szakembereket – hangsúlyozta Csach Gábor -, ezért városunkba mától csak egy öt fős hevesi csapat érkezik, ráadásul nem is Egerből. Nem árt megőrizni a nyugalmunkat, mindannyiunk érdekében.

(szilágyi)