A Balassagyarmati Járásbíróság az ügyészi indítványnak megfelelően 3 év fogházbüntetésre és 10 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte azt a 26 éves Nógrád megyei férfit, aki 140 km/h sebességgel hajtva ütközött egy kerti traktorral, melynek vezetője a balesetben életét vesztette.

A férfi – akit a hatóságok közlekedési szabálysértések miatt korábban már tízszer is megbírságoltak és érvényes vezetői engedéllyel sem rendelkezett – 2019. október 20-án 14 óra körül Cserháthaláp felől Mohora irányába vezette személygépkocsiját, kifogástalan látási viszonyok mellett, mind a megengedett legnagyobb sebességhez, mind az útviszonyokhoz képest jelentősen eltúlzott, 140 km/h körüli sebességgel.

Már Mohora lakott területén a vádlott menetiránya szerinti jobb oldalról egy földút torkollik az útba, ahonnan egy pótkocsit vontató kerti traktorral kívánt a sértett jobbra kanyarodni. Amikor megkezdte a kanyarodást, a vádlott még jóval a településhatárt jelző tábla előtt, az útkereszteződéstől 170-175 méterre haladt.

A vádlott a lakott területre is 136-142 km/h sebességgel haladt be. Amikor észlelte az elé kanyarodó járműszerelvényt, blokkoló fékezésbe kezdett, de a balesetet a sebességtúllépése miatt már nem tudta elkerülni: a sodródva fékező, és így 72-82 km/h sebességre lassuló gépkocsijával az útra már részben kikanyarodott járműszerelvény pótkocsijának ütközött. A kistraktor vezetője az ütközés következtében a vízelvezető árokba zuhant, és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítását követően elhunyt.

A baleset oka az volt, hogy a gépkocsi vezetője a közel 300%-os sebességtúllépéssel megtévesztette a sértettet abban, hogy felmérje az elsőbbségadási kötelezettsége szempontjából jelentős körülményeket. Ha a vádlott 50 km/h óra sebességgel érkezik a lakott területre, akkor igen enyhe fékezés mellett is biztonsággal elkerülhette volna a járművek összeütközését.

Mivel a vádlott a bűncselekmény elkövetését beismerte, a Balassagyarmati Járásbíróság előkészítő ülésen az ügyészi mértékes indítvánnyal egyezően 3 év fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 10 év járművezetéstől eltiltásra ítélte őt, kötelezte továbbá az eljárás során felmerült 300 ezer forintot meghaladó összegű bűnügyi költség megfizetésére is.

Az ítélet nyomban jogerőre emelkedett, mivel azt a vádlott és védője is tudomásul vette.